Vesimaksu

 

1.3.2016 alkaen suurimmassa osassa VAV:n kiinteistöistä vesimaksu aletaan laskutettaa erikseen asunnon asukasmäärän mukaan. Vesimaksu on 1.3. alkaen 15 euroa kuukaudessa asukasta kohden. Esimerkiksi kolmihenkisen perheen kuukausittainen vesimaksu on tällöin 3 x 15 €, eli 45 €/kk. Vesimaksu peritään vuokranmaksun yhteydessä erillisenä käyttökorvausmaksuna. Joissain VAV:n kiinteistössä erillinen vesilaskutus on ollut käytössä jo 1.3.2015 alkaen, eli niiden osalta käytäntö jatkuu samana.

Veden käyttökorvausmaksu eriytetään vuokrasta, jotta vedenkulutus ja kiinteistöjen vedestä maksama hinta kohdentuvat oikeudenmukaisesti veden käyttäjille. Käyttökorvausmaksu tarkistetaan vuosittain veden kokonaiskulutuksen mukaan. Jos tosiasiallinen vedenkulutus osoittautuu maksettuja vesimaksuja suuremmaksi, veden käyttökorvaus henkilöä kohden kasvaa.

Veden käyttökorvausmaksut laskutetaan asunnon asukasmäärän mukaan. Asukasmäärät tarkastetaan talonkirjoista, joita ylläpitää kiinteistön huoltoyhtiö. Jos asunnossa asuvien asukkaiden lukumäärä muuttuu, teidän tulee ilmoittaa oikea asukasmäärä huoltoyhtiöön. Huoltoyhtiön yhteystiedot voi tarkistaa VAV:n talosivuilta.

Asunnon henkilölukumäärä tarkistetaan vuosittain vertaamalla talonkirjaotetta väestötietorekisteriin. Jos selviää, että asukas ei ole huolehtinut oikean asukasmäärän ilmoittamisesta, veloitetaan puuttuvat vesimaksut tarkistuksen yhteydessä. Tällöin vesimaksun yhteydessä peritään myös laskutuksen kulut.

Ennen uuteen vesimaksuun siirtymistä asukkaiden on hyvä tarkistaa omat asukastietonsa huoltoyhtiön talonkirjoista ja korjata mahdolliset vanhentuneet tiedot. Huomioittehan, että asukastiedot voi päivittää ainoastaan vuokrasopimuksen sopimusosapuoli.

VAV lähettää asukkailleen joulukuussa vuokrantarkistuskirjeen yhteydessä vuokranmaksulaskun, jossa on mukana veden käyttökorvausmaksu. Tästä voit halutessasi avata esimerkkilaskun, josta näet miltä kahden asukkaan talouden laskutus näyttää 1.3.2016 alkaen, kun kiinteistö on siirtynyt erilliseen vesimaksuun.

VAV kannustaa asukkaitaan järkevään vedenkäyttöön. Tuhlaileva vedenkulutus on pahaksi ympäristölle ja myös omalle kukkarolle. Jos jonkin kiinteistön kokonaisvedenkulutus kasvaa, se kasvattaa myös kiinteistön kustannuksia, mikä taas lisää paineita nostaa vesimaksua.

Mahdolliset vesimaksua koskevat kysymykset voi lähettää VAV:lle kotisivujen palautelomakkeen kautta.