Asunnonhakijoita on VAV:lla ennätysmäärä

asuintalo

VAV:n vuokra-asuntoja hakee tällä hetkellä ennätysmäärä ihmisiä. Yhtiön rekisterissä oli 31.10.2017 yhteensä noin 6 000 aktiivista asuntohakemusta. Näistä 3 400 oli yhden hengen hakemuksia, ja lopuissa asuntoa haki kahden tai useamman hengen talous. Asuntojen suuresta kysynnästä johtuen VAV kykenee tarjoamaan asunnon vain 2 prosentille hakijoista.

– Kaupungin asuntohakemukset siirtyivät VAV:n käsiteltäväksi vuonna 2006, eikä asunnon hakijoita ole 11 vuoden aikana ollut koskaan näin paljon, kertoo VAV Asunnot Oy:n toimitusjohtaja Teija Ojankoski.

– Edes viime vuosikymmenen talouslaman aikana ei ollut yhtä suurta kysyntää kohtuuhintaisista asunnoista.

Asunnonhakijoiden määrä on kasvanut voimakkaasti, sillä vielä vuoden 2016 lokakuussa VAV:n rekisterissä oli 4 700 hakemusta. Normaalisti kuukauden aikana noin 100 yhtiön huoneistoa vapautuu uudelleen vuokrattavaksi. Koska hakemuksia on tähän verrattuna moninkertainen määrä, pystyy VAV tarjoamaan asunnon vain pienelle osalle, noin kahdelle prosentille kaikista hakijoista.

– Hakijoiden määrän kasvuun on osittain vaikuttanut Kelan ohjaus, arvioi Ojankoski.

– Kela on tänä vuonna ohjeistanut kalliimpaa vuokraa maksavia asumistuen saajia hakemaan kohtuuhintaisia kaupungin asuntoja.

Ojankosken mukaan asunnonhakijoiden tilanne on tällä hetkellä vaikea.

– Valitettavasti kohtuuhintaisia asuntoja ei Vantaalla ole läheskään niin paljon kuin niitä tarvitsevia.