Joutsenmerkki-talohanke mukana Sitoumus 2050 -ympäristösitoumuksessa

havainnekuva

Pohjoismaisen Joutsenmerkin kriteerit täyttävän kerrostalon rakentaminen on aloitettu. VAV Asunnot ja talon VAV:lle toteuttava NCC ovat myös liittyneet Joutsenmerkki-hankkeellaan ympäristöministeriön Sitoumus 2050 -yhteiskuntasitoumukseen.

VAV Asunnot ja NCC ovat tehneet yhdessä yhteiskuntasitoumuksen ympäristöministeriön aloittamaan kestävän kehityksen Sitoumus 2050 -hankkeeseen nyt rakentamisen alkaessa. Sitoumuksen tavoite on hakea Joutsenmerkkiä kerrostalolle, joka valmistuu 2018 Hakunilaan, Kaskelantien alueelle. Talo rakennetaan Joutsenmerkin uusien kriteerien mukaisesti, mutta Joutsenmerkkiä voidaan hakea vasta talon valmistumisvaiheessa.

Sitoumuksen päätavoitteeksi on asetettu hiilineutraali yhteiskunta, mutta hankkeessa kuljetaan myös kohti resurssiviisaan talouden, kestävien yhdyskuntien ja kestävien elämäntapojen tavoitteita. Joutsenmerkin kriteerit ottavat kantaa muun muassa resurssitehokkuuteen, sisäilmastoon sekä kemikaalien ja pysyvien rakennusmateriaalien valintaan ja hallintaan.

Pohjoismaissa joutsenmerkittyjä asuntoja on rakennettu kaiken kaikkiaan jo pari tuhatta, mutta Suomessa valmiina on vasta yksi talo. Joutsenmerkkiä tavoittelevia rakennushankkeita on kuitenkin käynnissä useita. Valmistuessaan Kaskelantien talo tulee olemaan suurin Joutsenmerkin kriteerit täyttävä rakennus Suomessa.

Kaskelantien talon 127 asuntoa valmistuvat kohtuuhintaisiksi vuokrakodeiksi, jotka vuokrataan samaan tapaan kuin muutkin VAV:n asunnot. Asuntojen haku alkaa vuoden 2018 puolella, ja siitä tiedotaan erikseen näillä sivuilla, VAV:n Facebook-sivuilla sekä Vantaan Sanomissa.

VAV:n ja NCC:n ympäristösitoumukseen voi tutustua tarkemmin Sitomus 2050 -hankkeen sivuilla.