Miltä näyttää asumisen tulevaisuus lähivuosina?

Paneelin kuvituskuva

31.1. järjestetyssä vuotuisessa Asuntomarkkinat-tapahtumassa asumisen asiantuntijat kokoontuivat yhteen pohtimaan alan tulevaisuutta. Digitalisaatio ja yhä useampien arkisten toimintojen siirtyminen verkkoon olivat ne kehityskulut, joiden arvioitiin muuttavan eniten asumista seuraavan 10 vuoden aikana. Myös pääkaupunkiseudun asuntopula nostettiin esiin keskeisenä ongelmana, jota ei ole toistaiseksi saatu ratkaistua kestävällä tavalla.

Hurjimpia tulevaisuuden näkymiä tilaisuudessa esittivät tietokirjailija Teemu Arina ja ajatushautomo Demoksen Roope Mokka. He puhuivat tulevaisuuden älykodeista, joissa kaikki osa-alueet ovat verkkoon kytkettyjä, ja esimerkiksi kahvinkeitin osaa alkaa valmistaa kahvia, kun sängyn anturit kertovat asukkaan vasta alkavan heräillä.

Mokka spekuloi, että lähitulevaisuudessa ihmiset eivät enää tuijota tietokoneen ruutua tai näpräile älypuhelimia, kun verkossa olevat sovellukset voidaan heijastaa esimerkiksi asunnon seinälle tai suoraan verkkokalvolle.

Teknologisten visioiden lisäksi tapahtumassa käsiteltiin myös arkisempia asumisen muutoskulkuja ja ongelmapaikkoja. Asuntomarkkinat 2020 -paneelissa pohdittiin, miten asuminen pääkaupunkiseudulla muuttuu lähivuosina. Panelistit Teija Ojankoski (VAV Asunnot), Hannu Lehto (Lehto Group) ja Matti Kuronen (Bonava Suomi) olivat yksimielisiä siitä, että rakentamisen normeja ja kaavoitustyötä pitää järkeistää niin, että asuntoja saadaan rakennettua kustannustehokkaasti ja alueen asukkaiden tarpeita ajatellen.

VAV:n toimitusjohtaja Teija Ojankoski korosti, että muuttoliike pääkaupunkiseudulle ei tule lähivuosina vähentymään. Kaikilla muuttajilla ei ole taloudellisia mahdollisuuksia hankkia omistusasuntoa, joten kohtuuhintaisille vuokra-asunnoille on kasvava tarve.

Vantaalla on tehty järkeviä ratkaisuja kohtuuhintaisen asumisen edistämiseksi, Ojankoski kertoi. Muun muassa uusiin asuintaloihin kaavoitettujen autopaikkojen määrää on vähennetty, jolloin asunnot on voitu rakentaa halvemmalla. Ojankosken tällaista uudistumishalua tarvitaan lisää, jotta kohtuuhintaisia asuntoja kyetään tuottamaan vastaamaan niiden kasvavaa kysyntää.

Paneelikeskustelun kuvitti suoraan paikan päällä kuvittaja Linda Saukko-Rauta, jonka humoristinen tulkinta paneelin keskeisistä pointeista on nähtävissä yllä.