Muista varmistaa palovaroittimen toiminta

palovaroitin

Suomen lain mukaan jokaisessa asunnossa tulee olla toimiva palovaroitin. Se ei ole mikään turha kapistus, sillä oikein käytettynä varoitin voi pelastaa ihmishenkiä. Pelkkä palovaroittimen asentaminen ei kuitenkaan riitä, vaan laitteen toiminta on syytä testata säännöllisesti.

Ennen vuotta 2010 valmistuneissa VAV:n vuokra-asunnoissa ei ole palovaroitinta valmiina. Niissä palovaroittimen hankkiminen ja asentaminen on asukkaan velvollisuus. Lain mukaan asunnossa on oltava yksi palovaroitin jokaista alkavaa 60 neliömetriä kohden. Jos asunto on suurempi kuin 60 neliötä, sinne tulee siis asentaa vähintään kaksi palovaroitinta

Palovaroitinta ei saa laittaa minne vaan, vaan se tulee asentaa kattoon keskelle huonetta, vähintään 50 sentin päähän seinistä. Varoitin tulee sijoittaa paikkaan, johon savu pääsee leviämään esteettä mahdollisen tulipalon sattuessa. Sitä ei saa asentaa esimerkiksi ilmanvaihtoaukkojen tai koneellisen ilmanvaihdon lähelle, koska ne voivat estää palokaasujen pääsyä palovaroittimeen ja siten hidastaa hälytystä.

Vuonna 2010 ja sen jälkeen valmistuneissa VAV:n kiinteistöissä on kaikissa vuokra-asunnoissa valmiina verkkovirtaan kytketyt palovaroittimet. VAV:n talosivuilta voi tarvittaessa tarkistaa, onko oma asuinkiinteistö valmistunut 2010 tai myöhemmin. Sähköverkkoon kytketyissä palovaroittimissa on kuitenkin myös paristo, joka varmistaa varoittimen toiminnan sähkön katketessa. Sekä sähköverkossa olevien varoittimien että erillisten palovaroittimien paristot tulee vaihtaa itse, ja niiden toimivuus tulee varmistaa säännöllisin väliajoin.

Kaikissa palovaroittimissa on testinappi, jota painamalla voi kokeilla, toimiiko varoittimen hälytysääni. Tämä testi on hyvä tehdä kerran kuukaudessa, esimerkiksi kuukauden ensimmäisenä maanantaina. Palovaroitin kerää helposti pölyä, jolloin se herkistyy ja voi aiheuttaa virhehälytyksiä. Se kannattaa siksi puhdistaa pölystä muutaman kerran vuodessa.

Kun palovaroittimen paristo alkaa loppua, se ilmoittaa asiasta joko toistuvalla merkkiäänellä tai välkkyvällä valolla. Erillisten palovaroittimien paristo on hyvä vaihtaa kerran vuodessa. Hyvä muistisääntö on vaihtaa paristo aina 11.2., jolloin päivämäärä on sama kuin yleinen hätänumero 112.

Verkkovirtaan kytketyissä palovaroittimissa paristo kestää yleensä useamman vuoden. Ohjeet pariston vaihtamiseen näissä laitteissa löytyvät täältä.

Palovaroittimen paristonvaihtoa ei kannata lykätä, koska kyse on omasta ja koko asuintalon turvallisuudesta. Järkevintä on pitää asunnossa saatavilla aina vähintään yksi palovaroittimeen sopiva paristo, jotta sen voi vaihtaa vanhan pariston tilalle heti, eikä asia pääse unohtumaan.