Palonsammutusta ja pelastusta harjoiteltiin purettavassa talossa

koura-auto

Keski-Uudenmaan pelastuslaitos harjoitteli perjantaina 25.8. palonsammutusta ja pelastustöitä purettavassa VAV:n kerrostalossa Tikkurilassa. Orvokkirinne 4:n kiinteistö tyhjeni heinäkuun lopussa, ja VAV tarjosi sen pelastuslaitoksen käyttöön ennen purkutöiden alkamista.

Harjoituksiin sisältyi uudenlaisen sammutusteknologian käyttöä käytännön olosuhteissa. Pelastuslaitos käytti harjoituksissa muun muassa seiniä puhkovaa Cobra-sammutinleikkuria sekä kattojen auki repimiseen tarkoitettua koura-autoa. Lisäksi harjoiteltiin perinteistä savusukellusta teatterisavun täyttämässä talosaunassa ja toisen kerroksen asunnossa.

Cobra-sammutinleikkuri on parisen vuotta pelastuslaitoksen käytössä ollut laite, jolla voidaan hillitä tulipaloja onteloissa ja muissa suljetuissa tiloissa. Cobra ampuu erittäin suurella paineella kapean vesisuihkun, jonka seassa on hienoa metallijauhetta. Jauheen avulla suihku menee läpi niin betoni- kuin puuseinästäkin, jättäen jälkeensä vain pienen reiän. Reiän kautta Cobra iskee tulipaloon pienpisarasammutuksen keinoin. Suljetussa tilassa oleva palo ei näin saa lisää happea, ja palomies voi käyttää laitetta turvallisesti seinän toiselta puolelta.

Koura-autoa pelastuslaitos puolestaan käyttää ehkäisemään tulipalon leviämistä. Jos esimerkiksi asunto on tulessa, varren päässä olevalla tarttumakouralla voidaan repiä talon katto auki sen yläpuolelta. Näin muodostuneesta savunpoistoaukosta pääsevät kuumat palokaasut ulos, jolloin ne eivät leviä talon yläpohjassa eivätkä levitä tulipaloa sivusuunnassa. Harjoituksissa koura repi tehokkaasti ja nopeasti Orvokkirinteen kattopellit auki, jättäen jäljelle vain poikkipuut:

”Olemme kiitollisia VAV:lle ja Vantaan kaupungille siitä, että voimme harjoitella pelastustoimia tässä kiinteistössä,” kertoo perjantain harjoitusta johtanut palomestari Harry Häyrinen Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksesta.

”Etenkään koura-auton kanssa ei ole paljon tilanteita, jossa sitä voisi näin testata oikean talon katoon. Meille on tärkeää, että pääsemme harjoittelemaan sammutustöitä aidossa ympäristössä.”

Orvokkirinne 4 :n purettavan kiinteistön tilalle rakennetaan uusi 72 asunnon kerrostalo, jonka arvioidaan valmistuvan lokakuussa 2018.