Hyvin suunniteltu koti mukautuu asukkaansa tarpeisiin

Koen, että me VAV:lla teemme yhteiskunnallisesti merkittävää työtä, kun teemme koteja tavallisille ihmisille. On aina ihanaa, kun uusi talo valmistuu ja asukkaat muuttavat sisään. Siinä vaiheessa asunnot muuttuvat kodeiksi.

Rakennuttajajohtajana vastaan VAV:n rakennushankkeista, kuten uudistuotannosta ja peruskorjaushankkeista. Tunnen olevani vielä melko tuore VAV:lainen, sillä aloitin nykyisessä työssäni vasta kaksi vuotta sitten. Oli upeaa, että pystyin vielä tämän ikäisenä vaihtamaan työpaikkaa ja tarttumaan uusiin haasteisiin. Tiimissäni on hurjan mukavia, ammattitaitoisia ihmisiä ja koko talossa on hyvä henki – sellainen yhteisö antaa energiaa työpäiviin.

Anna Ritonummi

Kirjoittaja on rakennuttajajohtaja, jolle on tärkeää rakennuttaa koteja erilaisiin elämäntilanteisiin.

Arrow right Katso kaikki

Asuntojen tulee mukautua muuttuviin elämäntilanteisiin.

Työtehtävissäni suuntaan katseen usein tulevaisuuteen: olen mukana kehityshankkeissa ja jalkauttamassa uusia toimintatapoja käytännön työhön. Tällä hetkellä mietimme esimerkiksi, miten saisimme siirrettyä 3D -mallinnukset suunnittelijoiden pöydiltä rakennustyömaille. Mallinnusten avulla rakentajat voisivat työmaalla katsoa tabletilta, miltä kohde valmiina näyttää ja suunnitella työvaiheita, asennusjärjestyksiä ja korkeusasemointeja entistä tehokkaammin. Mallista kun näkee yhdellä vilkaisulla, missä menevät viemärit, ilmastointikanavat tai rakenteelliset palkit.

Kulunut koronavuosi on ollut kummallinen. Aluksi vaikutti siltä, että koronavirustilanteen vuoksi omistusasuntorakentaminen hiljenisi kokonaan ja meille avautuisi mahdollisuuksia saada uusia hankkeita käyntiin. Todellisuudessa kävikin päinvastoin – rakennusmarkkinat käyvät pääkaupunkiseudulla tällä hetkellä todella kuumana ja meidän on vaikeaa saada jopa urakkatarjouksia uudishankkeisiimme.

Lohdullista on, että emme ole asian kanssa yksin. Työtehtäviini kuuluu osallistua ammattijärjestöjen tapaamisiin, joissa kohtaan samaa työtä tekeviä ihmisiä. Tilanne tuntuu olevan samankaltainen muissakin yrityksissä ja kaupungeissa.

On tärkeää ymmärtää, että ihmisten elämäntilanteet ja asumiseen liittyvät tarpeet ovat erilaisia. Siksi me VAV:lla panostammekin siihen, että taloistamme löytyy asuntoja laidasta laitaan, pikkuyksiöistä isompiin perheneliöihin. Korona-aika muistutti meille, että myös väljempiä asuntoja tarvitaan. Lisäksi jatkossa täytyy kiinnittää entistä enemmän huomiota siihen, että asunnot ovat monikäyttöisiä – pohjaratkaisulla voidaan vaikuttaa siihen, että asunnosta voi erottaa etätyöpäivän ajaksi työskentelypisteen tai makuusopen viikonloppuvieraiden käyttöön.

Ympäristöasiat ovat minulle tärkeitä työni kautta, mutta myös vapaa-ajalla. Työssäni arvioin jatkuvasti keinoja, joilla pääsisimme kohti hiilineutraalia rakentamista. Vapaa-ajallani liikun mielelläni luonnossa: lenkkeilen, talvisin hiihdän ja kesäisin kaivan esiin purjeveneen, jolla viiletän pitkin Saimaan aaltoja.

Anna Ritonummi

Kirjoittaja on rakennuttajajohtaja, jolle on tärkeää rakennuttaa koteja erilaisiin elämäntilanteisiin.

Arrow right Katso kaikki