Kodin sähkösyöpöt kuriin

Jokseenkin kaikissa kodeissa voi helposti säästää kymmenkunta prosenttia sähköä, jos muuttaa asumis- ja käyttötottumuksiaan. Silti asumismukavuus säilyy.

Säästämisen alkuun pääsee katsomalla kulutustietonsa oman sähköyhtiön verkkopalvelusta tai sähkölaskusta. Jos kulutuslukema huolestuttaa, voi lainata sähkönkulutusmittarin, joka kertoo kunkin laitteen kulutuksen. Mittareita lainaavat monet energiayhtiöt ja kirjastot.

KODINKONE PIHI, LÄMMITYS SYÖPPÖ

Suomalaisasuntojen keskimääräinen vuosittainen sähkönkulutus vaihtelee pienen kerrostaloasunnon noin 2 000 kilowattitunnista ison sähkölämmitystalon noin 40 000 kWh/v-lukemaan.

Kodinkoneet ja käyttöelektroniikka kuluttavat keskimäärin vähän. Vuorokaudessa jääkaappi vie noin 0,5 kilowattituntia (kWh) ja televisio 0,1 kWh. Uudet laitteet toimivat vähemmällä sähköllä kuin vanhat.

Todellisia sähkösyöppöjä ovat lämmitys, ilmastointi ja veden lämmitys. Kerrostalokolmion ilmastointi tai sähkölämmitys ahmii sähköä noin viisi kWh/vrk; lämminvesivaraaja kolme kWh/vrk ja viisineliöisen kylpyhuoneen lattialämmitys 2,5 kWh/vrk.

Näillä esimerkkikulutuksilla television sähkölaskuksi tulee alle kuusi euroa vuodessa, mutta sähkölämmitys maksaisi yli 295 euroa vuodessa.

VINKKEJÄ SÄHKÖN SÄÄSTÖÖN

  1. Alenna huonelämpötila ainakin huoneissa, jotka ovat vähällä käytöllä. Yhden asteen pudotus vähentää viisi prosenttia lämmityskuluja.
  2. Älä lämmitä saunaa turhaan. Jos sähkökiuas on päällä tyhjässä saunassa kymmenen minuuttia kerran viikossa, samalla sähkömäärällä voi pestä koneellisen astioita joka päivä lähes puoli vuotta.
  3. Mene saunaan heti, kun sähkökiuas on lämminnyt noin 75 asteeseen. Jos tästä lämpötilasta nostaa sähkökiukaan lämmön sataan asteeseen, sähköä kuluu 25 prosenttia enemmän.
  4. Säätele lattialämmityksen termostaattia. Ajasta kylpyhuoneen lattialämmitys vaikkapa vain suihkunkäyttöajoiksi. Sulje lattialämmitys, kun olet kauan pois kotoa.
  5. Jos lyhennät suihkua minuutilla, näet pian pienempiä euromääriä sähkö- ja vesilaskuissa.
  6. Tarkkaile koneellista ilmanvaihtoa säännöllisesti. Jos tuntuu vetoa tai kuuluu outoja ääniä, ilmanvaihtolaite pitää säätää kuormituksen mukaiseksi. Säädöt löytyvät oppaasta.
  7. Myös sammutetut ja lepotilaiset sähkölaitteet kuluttavat sähköä. Irrota siis laitteet pistorasiasta yöksi. Kätevin on pistorasiasarja, jonka yhdellä painalluksella katkaiset monen laitteen energiankulutuksen.
  8. Älä sijoita kylmälaitetta lähelle uunia, lämpöpatteria, ikkunaa tai seinää.
  9. Vaihda lamput energiatehokkaisiin ledilamppuihin.
  10. Löydät juuri oikean ja säästävimmän käyttötavan kunkin laitteen käyttöohjeista.

Lähde: Motiva