Kylpyhuone

Pyykkää ekotehokkaasti

Pese täysiä koneellisia. Kun peset täysiä koneellisia, säästät energiaa ja vettä. Hyödynnäthän pyykinpesussa eko-ohjelmia? Eko-ohjelmissa on usein pidempi pesuaika, mutta ne säästävät energiaa merkittävästi.

Älä kuitenkaan tunge konetta liian täyteen. Liian täyteen ahdettu pesukone ei nimittäin pääse huuhtelemaan pyykkiä kunnolla. Huomioi eri pesuohjelmien suositustäyttömäärät.

Annostele pesuaine oikein. Liiallinen pesuainemäärä kuormittaa ympäristöä. Pyykätessä on hyvä suosia pesuainetiivisteitä, mutta niitä tulee annostella maltillisesti ohjeiden mukaan. Tiivistettä lurahtaa helposti liikaa tai sitä tulee annosteltua vanhasta tottumuksesta liian raskaalla kädellä.

Huolla pesukonetta. Pesukoneeseen ja kuivausrumpuun kertyy helposti nukkaa ja likaa. Kone kannattaakin puhdistaa säännöllisesti.

Energiaremppaaja Riku suosittelee käyttämään pyykinpesuaineen sijasta ekologisia pesupähkinöitä, vaikka silloin tällöin. Pesupähkinät sopivat erityisesti herkkäihoisille, ja niitä myyvät ainakin luontaistuotekaupat.

Energiaremppaaja Tanja muistuttaa, että pesukone on hyvä välillä pestä tyhjänä 90 asteessa. Mukaan voi lisätä apteekista saatavaa sitruunahappoa.

Katso energiaremppaajien Rikun ja Tanjan säästövinkit TÄSTÄ.

Kuivata pyykki narulla

Ripusta pyykki narulle. Kesäaikaan pyykit kannattaa ripustaa ulos tai parvekkeelle. Kun kuivatat pyykkiä ulkona, saat niihin kaupanpäällisiksi raikkaan tuoksun. Jos kuivatat pyykkiä kylpyhuoneessa, jätä kylpyhuoneen ovi kuivauksen ajaksi auki.

Oikomalla sileämpää. Kun maltat asetella pyykit suoriksi jo kuivausnarulla, vähennät silittämisen tai mankeloinnin tarvetta.

Suihkuttele ekosti

Älä lotraa. Pitkä ja lämmin suihku on varsinainen energia-ahmatti. Ota 10 minuutin suihkun sijaan viiden minuutin pikasuihku. Sulje hana siksi aikaa, kun saippuoit tai peset hiuksia.

Jos sinulla on taipumus unohtua suihkuun haaveilemaan, laita munakello tai vaikka puhelimen ajastin hälyttämään, Energiaremppaaja Eija vinkkaa.

Ajankohtaista