Olohuone

Valaise energiaviisaasti

Kotien kotitaloussähköstä kuluu jopa viidennes valaistukseen. Hyödynnä siis kirkkaana päivänä luonnonvaloa. Suosi energiansäästö- ja LED-lamppuja. Valitse valaisimet tarpeen mukaan.

Lamput kannattaa pyyhkiä pölyistä, sillä pöly vähentää valotehoa. Muistathan myös sammuttaa valot huoneesta, jossa ei oleskele kukaan.

Energiaremppaaja Eija napsauttaa tarpeettomat valot pois päältä – se ei ole iso vaiva.

Energiaremppaaja Riku päättänyt hyödyntää luonnonvaloa niin paljon kuin mahdollista. Perhe on myös vaihtanut LED-lamppuihin.

Energiaremppaaja Tanja puhdistaa ilmanvaihtosuodattimet säännöllisesti. Tanja suosittelee pyyhkimään pölyt myös lampuista. Ikkunat tiivisteineen ja sälekaihtimineen on nekin hyvä pestä säännöllisesti.

 

Varmista, että laitteet eivät syö sähköä salakavalasti

Olkkarissa energiaa kuluu usein moneen eri laitteeseen – televisio, tietokone ja muu elektroniikka. Jos laitteet jäävät päälle, ne vievät turhaan energiaa. Kätevimmin sammutat sähkölaitteet kytkimellisen jakorasian avulla.

Jos esim. televisio ei ole käytössä, napsauta se pois päältä. On hyvä muistaa, että myös laitteiden valmiustilat (standby) kuluttavat sähköä. Jos lataat vaikkapa puhelinta, muista irrottaa laturi seinästä, kun lataus on tehty.

Energiaremppaaja Riku neuvoo sammuttamaan kaikki laitteet, joita ei käytetä juuri sillä hetkellä.

Energiaremppaaja Tanja on muistuttanut teineilleen, että laturit kannattaa ottaa pois seinästä, kun niitä ei käytetä. Myöskään telkkaria ei kannata pitää päällä turhaan.

Energiaremppaaja Eija on hämmästynyt siitä, miten jääkaapilla ravaaminen näkyy sähkönkulutuksessa. Hän yrittää välttää myös pakastimen turhaa aukomista.

 

Huolla ja uusi sähkölaitteet oikeaan aikaan

Vanha viihde-elektroniikka voi olla olkkarisi salakavala energiasyöppö.

Varmista, että laitteet ovat toimivia ja puhtaita. Jos katsot paljon televisiota, nykyaikainen LED-televisio voi olla perusteltu hankinta. Jos tarvitset laitetta vain satunnaisesti, kannattaa mieluummin lainata tai vuokrata kuin ostaa omaksi.

Energiaremppaaja Tanja on miettinyt television uusimista ja vaihtamista mahdollisesti LED-versioon. Ikkunat kannattaa pestä säännöllisesti, jotta luonnonvalo pääsee sisälle.

Ajankohtaista