Viertola

Viertola sijaitsee Tikkurilan kyljessä rajautuen etelässä Keravanjokeen ja lännessä Kylmäojaan. Pohjoisessa alue sivuaa Simonkylän kaupunginosaa. Viertola on tasaista Keravanjokilaaksoa, joka aikanaan kuului Tikkurilan kylän viljelyalueisiin. Nykyisin seudulla on tiivis asuinalue, joka on kasvanut yhteen Tikkurilan taajaman kanssa.

Viertola on pääasiassa omakotialuetta, jonka rakentaminen aloitettiin 1950-luvulla. Seuraavalla vuosikymmenellä asutus tiivistyi, ja alueella alkoi rivitalojen rakentaminen. Tikkurilan kasvaessa kerrostalorakentaminen levisi myös Viertolan puolelle 1970-luvulla, ja erityisen vilkasta rakentaminen oli 1980-luvulla. Myös sitä 1990-luvulla valmistui useita satoja uusia asuntoja. Aluksi rakennettiin Tikkurilan kaupunginosan rajalla. Myöhemmin rakentaminen ohjattiin Peltolantien varrelle, jota nyt reunustaa molemmin puolin matalahkojen punaisten ja keltaisten tiilikerrostalojen ketju. Puolet alueen asunnoista on kerrostaloissa.

Viertolan väkiluku on ollut kasvusuunnassa pitkään, nopeinta kasvu oli 1980-luvulla. Vuoden 2011 alussa asukasluku oli 5 798. Viertolassa asuu enemmän vanhuksia kuin Vantaalla keskimäärin.

Viertolan työpaikkakehitys on ollut vaihtelevaa. Vuonna 1990 alueella oli työpaikkoja yli 2 000, kun 1995 niiden määrä tippui 1 500 paikkeille. Vuonna 2001 työpaikkojen määrä oli jälleen kohonnut lähes kahteen tuhanteen. Kyseisinä vuosina suhde jalostus- ja palvelutoimialojen kesken on kuitenkin säilynyt samana: vajaat 90 prosenttia työpaikoista kuului palvelutoimialojen piiriin.

Itäistä Viertolaa ei voi toiminnallisesti erottaa Tikkurilasta. Rajalla on joukko kaupungin virastoja sekä kauppojen keskittymä Tikkurilan vanhassa ostokeskuksessa. Kesäisin ostokeskuksen vieressä oleva tori pursuaa herkkuja ja torin laidalla kirpputoritavarat vaihtavat omistajaa. Kaupalliset palvelut ovat siis helposti saatavilla, mutta myös julkiset palvelut ovat Viertolassa kunnossa. Kaupunginosassa on kolme koulua ja useita päiväkoteja sekä lukuisia julkisen hallinnon erikoispalveluja.

Viertolan pohjoisosassa sijaitsee Tikkurilan urheilupuisto, joka tarjoaa monia mahdollisuuksia liikunnan harrastukseen. Urheilutalossa voi harrastaa useita eri sisäpelilajeja ja sen yhteydessä on kuntosalin lisäksi Tikkurilan keilahalli ja biljardisali. Läheisessä jäähallissa voi pelata kesäisin rullakiekkoa ja talvisin jääurheilulajeja. Alueella on myös uimahalli punttisaleineen. Urheilupuistossa vierailee vuosittain lähes miljoona kävijää.

Urheilupuiston vieressä on Peltolan koulu sekä hotelli. Vuonna 1997 puiston laidalle rakennettiin rauhallisuutta ja hiljaisuutta huokuva sipulikattoinen ortodoksinen kirkko. Viertolan alueella toimii myös tanssiteatteri Raatikko, joka tuottaa tanssiteoksia kaikenikäisille.

Arvokkaita luontokohteita löytyy etelästä, Keravanjoen varresta. Alueen vieressä on myös niukalti heinittynyt, varsin runsaslajinen keto, jota kutsutaan Viertolan niityksi. Pohjoisen luontoarvoja edustaa Simonlaakson puronvarsi, joka ulottuu Viertolan lisäksi Ruskeasannan ja Simonkylän alueille.

Lisätietoa Viertolasta ja lähialueista löydät Vantaan kaupungin aluesivuilta.

Viertolassa sijaitsevat seuraavat VAV:n asuntokohteet:

Kirvelitie 2

Koisotie 1 (palvelutalo)

Kortetie 1 / Osmankäämintie 25

Lauhatie 7

Liljatie 12

Osmankäämintie 28 (palvelutalo)