Kaupunkiviljely tapahtuma Hakunilassa Kaskelantie 1 -talossa

Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY toimii koordinaattorina 6Aika: CircularHoodFood -hankkeessa, jossa kannustetaan kaupunkilaisia viljelemään ruokaa taloyhtiöiden pihoilla. Kaupunkiviljely lisää parhaimmillaan asumismukavuutta, yhteisöllisyyttä ja maisema-arvoja. Kiinteistö voi erottautua edukseen ympäristöasioiden suunnannäyttäjänä.

Keskiviikkona 16.6. iltapäivällä VAV:n Kaskelantien pihalle oli kokoontunut joukko iloisia asukkaita, jotka ovat kiinnostuneet kaupunkiviljelystä. Tarjolla oli viljelyopastusta talon asukkaille ja naapuritalojen vierailijoille sekä tietenkin pikkupurtavaa. Jokaisella kasvipisteellä oli henkilöitä oppimassa kasveista ja niiden kasvattamisesta. Kasvit jäävät asukkaiden hoitoon koko kesän ajaksi.

Pilottikokeiluun valitut viljely-yritykset toivat VAV:n Kaskelantie 1:n kiinteistöön uudenlaisia viljelyratkaisuja, kuten kasviportaat, sienipedin ja salaattibaarin.

Osterivinokkaiden kasvattamisen lisäksi Kaskelantien pihalla päästään kesän aikana testaamaan syötävien kukkien, salaattien ja koisokasvien viljelyä sisä- ja ulkotiloissa.

Hankkeen projektipäällikkö Roosa Halonen HSY:ltä odottaa innolla, millaisia kokemuksia viljelystä kertyy.

– Toivomme tietenkin, että pilottikokeilun parhaat puolet leviävät ja yleistyvät muillakin kaupunkipihoilla, hän summaa.

Viljelykokeilut toteutetaan yhdessä alan pioneeriyritysten kanssa: Blokgarden Oy, Kasviportaat Oy, Intellectual Farms Oy (iFarm) ja Helsieni Oy tekevät viljelystä helppoa ja palkitsevaa. Asukkaiden tukena on myös uudenlaisia digitaalisia neuvontapalveluita.

– Me tarjoamme asukkaille valmiiksi istutettuja viljelylaatikoita. Lähdimme tähän kokeiluun mukaan, koska haluamme oppia lisää siitä, miten voimme lisätä asukkaiden välistä yhteisöllisyyttä. Jaamme asukkaille tietoa sovelluksen avulla ja kannustamme heitä hoitamaan taimia yhdessä. Kun sato alkaa kypsyä, asukkaat voivat valmistaa vaikkapa kesäistä keittoa ja syödä yhdessä pihalla, kertoo Blokgarden-yrityksen Tuomas Ilander.

Viljelykokeilun edistymistä voi seurata kesän aikana mm. HSY:n verkkosivustolla 6Aika: CircularHoodFood. Kesän aikana syntyvät opit tullaan kokoamaan kaikille asiasta kiinnostuneille taloyhtiöille tarkoitettuun neuvontaoppaaseen.