Kesäkukat ilahduttavat asukkaita ja pörriäisiä

Kesäkukkien istuttaminen kerrostalojen pihoille tarjoaa monia etuja sekä asukkaille että ympäristölle.  

Kukkiva pihapiiri voi edistää sosiaalista vuorovaikutusta asukkaiden kesken. Monissa taloissa asukkaat ovat perustaneet kukkaryhmiä tai asukasedustajat ovat ottaneet vastuun kukkaistutuksista, mikä luo yhteisöllisyyttä ja vahvistaa naapurisuhdetta.  

Lisäksi kesäkukkien istuttaminen ja hoitaminen voi tarjota merkittävää henkistä hyvinvointia. Puutarhanhoito on tunnetusti rentouttavaa ja mieltä rauhoittavaa, ja se voi tarjota asukkaille miellyttävän tavan viettää aikaa ulkona ja kohentaa asuinympäristön ilmapiiriä. 

Kukkivat istutukset eivät pelkästään kaunista ympäristöä, vaan ne tarjoavat myös tärkeitä elinympäristöjä pölyttäjille, kuten perhosille ja mehiläisille, jotka ovat avainasemassa luonnon monimuotoisuuden ylläpitämisessä. Monet pölyttäjälajit ovat uhanalaisia, ja istuttamalla pölyttäjäystävällisiä kasveja, kuten neilikkaa, orvokkeja, markettoja, ajuruohoa ja auringonkukkia, voidaan auttaa säilyttämään näiden tärkeiden hyönteisten populaatioita. 

Kesäkukat voivat myös parantaa ilmanlaatua sitomalla hiilidioksidia ja tuottamalla happea, mikä on tärkeää kaupunkiympäristössä, missä ilmanlaatu voi joskus olla huono. Lisäksi vihreät alueet voivat auttaa vähentämään kaupunkialueen lämpösaarekeilmiötä, jossa rakennettu ympäristö kuumenee enemmän kuin ympäröivät vähemmän rakennetut alueet. 

Kaiken kaikkiaan kesäkukkien istuttaminen kerrostalojen pihoille on monin tavoin hyödyllistä, edistäen sekä ekologista monimuotoisuutta että asukkaiden hyvinvointia ja yhteisöllisyyttä. 

Onhan teidänkin pihallenne tulossa kesäkukat? Jos ei ole, tässä ohjeet VAV:n asukkaille: 

  • Kesäkukat ovat vavilaisten pihojen ilo ja osa asukastoimintaa. VAV tarjoaa rahat kukkien hankintaan. 
  • Rahamäärä riippuu talon koosta. Kukkaraha ei vähennä asukastoiminnan vuosittaista määrärahaa.  
  • Asukastoimikunnat hoitavat kesäkukkia yhdessä asukkaiden kanssa.  
  • Asukastoimikunnan puheenjohtajalla/luottamushenkilöllä on käytössään S-ryhmän bisneskortti. Sillä voi noutaa kesäkukat ja istutustarvikkeet S-ryhmän kaupoista. 
  • Tarvittaessa VAV voi myös toimittaa erillisen ostoluvan kesäkukkien hankintaan asukastoimikunnan puheenjohtajalle/luottamushenkilölle.  
  • Muista myös huolehtia oikein istutetuista kukista.