Yhteiset tilat

Asuinympäristön kodikkuus ja viihtyisyys riippuu paljolti myös siitä, kuinka hyvin talon yhteisiä tiloja ja piha-alueita hoidetaan. Ensivaikutelma asuinalueesta, talosta ja sen asukkaista muodostuu juuri näistä asunnon jatkeista.

Porraskäytävät ja hissi

Porraskäytävät hisseineen ovat kerrostalon eniten käytettyjä yhteisiä tiloja. Ne eivät kuitenkaan sovi kokoontumis- tai leikkipaikoiksi. Paloturvallisuussyistä tavaroita saa säilyttää vain niille varatuissa paikoissa. Porraskäytävä ei ole esimerkiksi lastenvaunujen säilytyspaikka. Porraskäytävien ulko-ovissa on yleensä sähkölukot, joilla ne lukitaan yöksi. Tämän jälkeen ovista kulkevan tulee huolehtia, että ovi lukkiutuu.

Mikäli havaitset hississä olevan vikaa ota yhteyttä asuinkiinteistösi huoltoyhtiöön. Huoltoyhtiö on velvoitettu käymään paikan päällä ennen hissiliikkeen tilausta. Toisinaan hissien liikkumisessa ilmenevät viat johtuvat vain pienistä tekijöistä, jotka voidaan huoltoyhtiön toimesta saattaa kuntoon mm. hissin ovikiskon rakoihin jääneet hiekan murut voidaan poistaa kiinteistönhoitajan toimesta.

Varastot

Ulkoiluvälineille, kuten polkupyörille ja suksille, on kerrostaloissa omat säilytystilansa. Monissa taloissa onsäilytystilat myös lastenvaunuille. Ulkoiluvälinevarasto ei ole leikkipaikka. Itse kunkin etu on huolehtia, että ovet ovat lukossa. Kutakin asuntoa varten on erillinen irtaimistovarasto, jonka lukituksesta asukas itse huolehtii. Jos talossa on erilliset kylmäkellarikomerot, on asukkaan itse lukittava oma komeronsa. Sisätiloissa ei saa säilyttää bensakanistereita, kaasua tai muita palavia aineita.

Tupakointi

Tupakkalaki ja talon järjestysmääräykset kieltävät tupakoinnin kiinteistön kaikissa yhteisissä ja yleisissä tiloissa, myös hisseissä. VAV:n vuokrasopimuksissa tupakointi on kielletty myös sisällä huoneistoissa. Kiellon vastaisen tupakoinnin aiheuttamat korjauskulut tulee asukkaan korvata VAV:lle.

Kaikki toukokuun 2017 jälkeen valmistuneet VAV:n uudet talot ovat täysin savuttomia. Tämä tarkoittaa sitä, että tupakointi on näissä taloissa kielletty sisätilojen lisäksi myös asuntojen parvekkeilla, sekä piha-alueella. Tupakointikielto on kirjattu asuntojen vuokrasopimuksiin.

Kiellon vastainen tupakointi voi aiheuttaa vuokrasopimuksen irtisanomisen.

Ajankohtaista