Kuvituskuva

Energiatehokasta asumista – vinkkejä vuokra-asujalle

Energian hinnan nousu tuntuu monen kukkarossa. Voit kuitenkin tehdä paljon oman kotisi energiatehokkuuden parantamiseksi. Valtakunnallista Energiansäästöviikkoa vietetään 7.–13.10.2024.

Pienillä arjen valinnoilla voi olla merkittävä vaikutus sähkölaskuun. Tässä käytännöllisiä vinkkejä, joiden avulla voit säästää energiaa ja rahaa – sekä pienentää asumisen ympäristövaikutuksia.

Vähennä sähkönkulutusta

Sähkölaitteiden käyttö on merkittävä osa kotisi energiankulutusta. Sammuta valot aina, kun poistut huoneesta. Vältä myös laitteiden turhaa päällä pitämistä.

Huomioi, että sähkölaitteiden valmiustila vie sähköä. Voit säästää sammuttamalla laitteet kokonaan, kun niitä ei käytetä.

Kiinnitä huomiota vedenkäyttöön

Suihkun lyhentäminen ja veden säästeliäs käyttö on helppo tapa vähentää sekä veden että energiankulutusta. Lämmin vesi kuluttaa energiaa, joten pidä suihku lyhyenä ja vältä kuuman veden käyttöä, kun sitä ei tarvita.

Pese pyykkiä ja astioita vain täysinä koneellisina, mikä säästää energiaa ja vettä.

Tarkista ikkunoiden ja ovien tiivisteet

Hyvät tiivisteet auttavat pitämään lämmön sisällä ja kylmän ulkona, mikä parantaa asumismukavuutta ja vähentää energiankulutusta. Jos huomaat vetoisuutta ikkunoissa tai ovissa, tarkista tiivisteet ja ilmoita mahdollisista korjaustarpeista vuokranantajalle.

Hyvin toimivat tiivisteet auttavat pienentämään lämmitystarvetta ja lisäävät asumisviihtyisyyttä.

Led-lampuilla energiatehokkaampi valaistus

Valaistus voi olla merkittävä kuluerä erityisesti talviaikaan, jolloin valoa tarvitaan enemmän. Jos kotoasi vielä löytyy vanhanmallisia hehkulamppuja, pienennät energiankulutusta huomattavasti vaihtamalla ne energiatehokkaisiin led-lamppuihin.

Led-lamput kuluttavat vähemmän sähköä ja kestävät pidempään, mikä tekee niistä myös taloudellisesti järkevän valinnan.

Hyödynnä kodinkoneet tehokkaasti

Kodinkoneiden käyttöä voi tehostaa pienillä muutoksilla. Käytä pesukonetta ja astianpesukonetta vain täysinä, ja valitse aina energiansäästöohjelmat, jos mahdollista.

Matalat pesulämpötilat, kuten 30–40 astetta, kuluttavat vähemmän energiaa kuin kuumemmat ohjelmat.

Vuokranantajana kannamme vastuumme

Jos huomaat asunnossasi puutteita, kuten ikkunoiden vetoisuutta tai patterien toimintahäiriöitä, älä epäröi ottaa yhteyttä meihin. Vuokranantajana vastuullamme on huolehtia asunnon teknisistä korjauksista ja parannamme energiatehokkuutta tavoitteellisesti.

Vaikka energiansäästöön liittyvät parannukset tuntuisivat pieniltä teoilta, niiden vaikutukset voivat olla merkittäviä. Ne vievät kohti suurempia säästöjä ja ympäristöystävällisempää asumista.

Valtakunnallista Energiansäästöviikkoa vietetään 7.–13.10.2024. VAV on viikossa mukana. Viikon aikana viestimme ja kampanjoimme energiansäästöstä. Omassa toiminnassamme teemme jatkuvasti energiatehokkuutta parantavia säätöjä, korjauksia ja remontteja.