Kodin lämpötilaan vaikuttavat monet tekijät

Ihmiset kokevat lämpötilan muutokset asumisessa hyvin herkästi ja yksilöllisesti. Jotkut viihtyvät paremmin viileässä ja toiset lämpimässä huoneilmassa.

Lämmön tunteeseen vaikuttavat huoneen lämpötilan lisäksi esimerkiksi ilmankosteus, vaatetus ja lämpösäteily. Tästä syystä moni kokee etenkin syksyn tullen sisäilman viileäksi ja kosteaksi.

VAV:n asuntojen lämmityskausi alkaa, kun kolmen vuorokauden keskilämpötila laskee 12 asteeseen. Tänä vuonna lämmityskausi käynnistyi syyskuussa.

Viileämpi makuuhuone takaa hyvät unet

Talvella on hyvä varmistaa, että kodin lämpötila on suositusten mukainen ja lämmitys toimii ihanteellisesti. Asumisterveysohjeessa on määritelty terveelliseksi asuntojen sisälämpötilaksi noin 21 astetta. Sitä pidetään myös energiatehokkuuden kannalta sopivana lämpötilana.

Makuuhuoneessa lämpötila voi olla hieman alhaisempi, esimerkiksi 18–20 astetta. Muita huoneita viileämpi makuuhuone parantaa unen laatua ja helpottaa nukahtamista.

Pattereita säädetään automaattisesti

VAV:n kodit ovat pääosin kaukolämmitteisiä, joissa on vesikiertoiset patterit.

Patteriverkoston lämpötilaa säädetään automaattisesti ulkolämpötilan perusteella. Patterien pintalämpötila saattaa siis esimerkiksi yöllä nousta, jos ulkolämpötila laskee selvästi ja laskea taas päivällä, jos ulkona on lämpimämpää.

Yleensä lämpöpatterit toimivat siis normaalisti, vaikka niiden pinta ei tuntuisikaan kuumalta. On myös hyvä muistaa, että varsinkin uudemmissa energiatehokkaissa asunnoissa patterien pintalämpötila on matalampi.

Tuloilma-aukkoja ei saa tukkia

On yleinen harhakäsitys, että asuntoon tulisi etenkin talvella lisää lämpöä ja vetoisuuden tunne vähenisi, jos tuloilma-aukkoja tukkii tai sulkee. Tätä ei pidä tehdä, sillä se estää ilmanvaihdon toiminnan ja raikkaan ilman vaihtumisen asunnossa.

Näin huoneistoon ei synny alipainetta. Alipaineella korvausilma voi tulla asuntoon vääristä paikoista, kuten postiluukusta, rakenteista tai viemäristä tuoden samalla epämiellyttävää hajua huoneistoon. On siis erittäin tärkeää, ettei tuloilma-aukkoja yritetä tukkia.

Nappaa tästä vinkit lämmityskauteen

1. Varmista, että patterien termostaatit ovat ”auki”-asennossa.

Patterien lämpötilaa pystyy säätämään termostaatin avulla. Toisinaan patteritermostaattien neulaventtiilit saattavat jumiutua kesän aikana, joten voit huoletta kääntää termostaattia muutaman kerran ”auki ja kiinni”-asentoon.

Huomioithan, ettei pattereita saa ilmata itse, koska siinä on vesivahingon vaara. Ilmattavista patterista pitää aina tehdä vikailmoitus huoltoon.

Tarpeen vaatiessa voit mitata  sisälämpötilan luotettavalla huonelämpömittarilla myös itse noin 1,5 metriä ulkoseinästä ja vähintään metrin korkeudella huoneen keskeltä.

2. Pidäthän lämpöpatterien edustan vapaana

Patterien eteen tai päälle ei saa ripustaa verhoja, sijoittaa huonekaluja tai tavaroita, jotta lämmin ilma pääsee kiertämään parhaalla mahdollisella tavalla ja lämmittämään asuntoa tasaisesti.

3. Varmista, että korvausilma pääsee kulkemaan tuloilma-aukoista

Jos koet, että korvausilmaventtiilistä puhaltaa liikaa kylmää ilmaa, säädä sitä tarvittaessa pienemmälle. Sisäilman kannalta on kuitenkin erittäin tärkeää, että ilma pääsee kiertämään asunnossa sisäilmaa raikastaen.

Muistathan, että vain huolto tai ilmanvaihtoalan asiantuntija saa säätää poistoilmaventtiilejä.

Ethän tuki tuloilma-aukkoja, ettei huoneistoon synny alipaine. Tällöin korvausilma voi tulla asuntoon vääristä paikoista, kuten postiluukusta, rakenteista tai viemäristä.

Syy vedolle voi löytyä myös esimerkiksi tiivisteistä, ilmanvaihdosta tai rakenteista. Varmistathan, että tuuletusikkunat ja ikkunasalvat ovat kunnolla kiinni.

4. Jos asunnossasi on lattialämmitys, sitä kannattaa hyödyntää talvella.

Sopiva lämpötila lattialämmitykselle on, kun lämpö tuntuu miellyttävältä jalkojen alla.

5. Muistathan, että sauna on tarkoitettu vain saunomiseen.

Saunan kiukaalla ei saa lämmittää huoneistoa paloturvallisuussyistä. Siellä ei saa myöskään kuivata esimerkiksi vaatteita.

6. Epäiletkö vikaa lämmityksessä tai ilmanvaihdossa?

Jos epäilet vikaa lämmityksessä tai ilmanvaihdossa, voit tehdä siitä vikailmoituksen kätevästi VAV:n asiakaspalvelun tai OmaVAV:n kautta.