Energiaremppa-kampanja auttoi vähentämään energiankulutusta

Lähes vuoden kestänyt kolmen perhekunnan energian käytön mittaaminen havainnollisti, miten oikeilla valinnoilla pienennetään energiankulutusta kerrostaloasunnoissa. VAV haluaa tukea asukkaitaan tekemään kestäviä valintoja.

VAV-konsernin alkuvuodesta käynnistyneessä energiansäästökampanjassa on tehty havaintoja kolmessa mukaan lähteneessä kodissa. Energiaremppa-kampanjan tavoitteena oli kannustaa VAV:n asukkaita tekemään kotonaan energiaa säästäviä valintoja. Kampanjassa haluttiin tuoda esiin keinoja, joilla itse kukin voi säästää sähköä, lämpöä ja vettä.

Kokeiluun haki mukaan 54 VAV-kotia, joista kampanjaan valittiin kolme perhettä. Mukaan pääsivät Riku Sorsa perheineen Pakkalasta, Tanja Kontuniemi teineineen Jokiniemestä ja Eija Salo Mikkolasta.

Valitut perheet kokeilivat erilaisia tapoja säästää energiaa. Perheet pitivät kirjaa energian- ja vedenkulutuksestaan sekä asunnon lämpötiloista helmikuusta marraskuuhun. Energiaremppaajien havaintoja kirjattiin keittiön, olohuoneen ja kylpyhuoneen osalta VAV:n verkkosivuille, sosiaaliseen mediaan ja Vavila-lehteen. Muut asukkaat pystyivät seuraamaan heidän kokemuksiaan muun muassa videoiden avulla.

– Oli hienoa saada mukaan nämä kolme aktiivista ja vastuullisesti ajattelevaa Energiaremppa-perhettä. Olemme heidän havaintojen myötä saaneet paremman näkökulman kotitalouksien energiansäästö keskusteluun, kertoo VAV:n viestintä- ja markkinointipäällikkö Minna Pääkkönen.

Energiaremppaajien koteihin asennettiin 15 sähkönkulutusta mittaavaa anturia, joilla seurattiin kunkin kodin sähkölaitteiden kulutuksia. Anturit toimitti energiaseurantapalvelun kumppani Nelinor Oy. Kodeissa myös vaihdettiin ”energiasyöppöjä” laitteita uusiin Electroluxin energiaystävällisiin laitteisiin.

– Ympäristövastuullisuus ja energiansäästö ovat VAV:lle tärkeää. Haluamme saada asukkaat tietoisiksi energiavalintojen merkityksestä ja aktivoida heitä tekemään kodeissaan vastuullisia valintoja, sanoo projektipäällikkö Hannu Honkanen VAV-konsernista.

Muutoksia sekä kodinkoneissa että käytöksessä

Mikkolassa asuva Eija Salo oli aktiivisin osallistuja. Hän tarkasteli sähkön kulutusseurannan nettisivua viikoittain. Eijan asunnon sähkösyöppö oli 20 vuotta vanha pakastin, joka vaihdettiin kampanjan aikana uuteen. Uuden laitteen vaikutuksen näkee kulutuksessa konkreettisesti, joten tässä tapauksessa vaihto todellakin kannatti.

Mukana olleet lapsiperheet käyttivät energianmittausjärjestelmää harvemmin, mutta seurannan ansiosta hekin pystyivät tekemään oleellisia muutoksia.

Riku Sorsan perheen esimerkki osoittaa, että aina ei ole pakko vaihtaa kodinkonetta uuteen energiankulutusta pienentääkseen. Hänen perheensä jääkaapin sähkönkulutusta vähensi selvästi pelkästään kaapin taustan imurointi ja lämpötilojen tarkistus.

Tanja Kontuniemen perheessä kiinnitettiin erityistä huomiota saunan kiukaaseen. Mittaukset näyttävät, että saunomiskertoja vähentämällä ja kiukaan sammuttamisella ennen viimeisten löylyjen ottamista on aidosti merkitystä.

Jokaisen asukkaan käytöksellä on siis merkitystä. VAV:n remonteissa uusittavien kodinkoneiden energialuokitukset liedet ovat lieden osalta A-luokkaa ja jääkaappien ja pakastinten osalta A++-luokkaa.  Luokat vastaavat VAV:n uudistuotannossa käytettäviä luokituksia. Energiankulutuksen vähentämisessä pääpaino on kuitenkin kiinteistöjen kokonaiskulutuksen seurannassa.

– Uudet rakennuttamamme kiinteistöt ovat nykyisin Joutsenmerkki-kiinteistöjä. Yhtenä kriteerinä niissä on energiatodistuksen mukainen A-energialuokka. Olemme uusineet kulutusseuranta-järjestelmämme, ja sen ansiosta pystymme havaitsemaan mahdolliset kulutusongelmat nopeammin ja myös ratkaisemaan ne aiempaa paremmin, Hannu Honkanen kertoo.

Lisätietoja:

Talotekniikan projektipäällikkö Hannu Honkanen, VAV-konserni, hannu.honkanen@vav.fi
Viestintä- ja markkinointipäällikkö Minna Pääkkönen, VAV-konserni, minna.paakkonen@vav.fi

Energiaremppa-kampanja löytyy osoitteesta vav.fi/asukkaalle/energiaremppa/.

 

VAV-konserni
VAV on Vantaan kaupungin omistama yhtiö, joka rakennuttaa, omistaa ja hallinnoi vuokra-asuntoja Vantaalla. Omistamme 220 kiinteistöä, joissa on 11 000 asuntoa. Asunnoissamme asuu joka kymmenes vantaalainen. VAV-konsernin muodostavat emoyhtiö VAV Yhtymä Oy sekä kaksi tytäryhtiötä, VAV Asunnot Oy ja VAV Palvelukodit Oy.