Helpotusta helteeseen

Kesän ensimmäiset helteet ovat jo totta Suomessa. Sitten kun aurinkoannos alkaa riittää, kodin viilentäminen voikin lisätä asumismukavuutta ja auttaa jaksamaan.

Suojaa kotisi helteellä energiataloudellisesti

Koneellista jäähdytystä ei välttämättä tarvita lainkaan, mikäli paahteen ja keskipäivän kuuman ilman pitää visusti ulkona ja välttää lämpöä tuottavien laitteiden käyttöä sisällä.

Huolehdi ilmanvaihdosta ja säädöistä. Tarkista, että oleskelutilojen lämpöpatterit on suljettu tai säädetty alhaiselle lämpötilalle. Jos kylpyhuoneessa on mukavuuslattialämmitys (sähkö), se kannattaa sulkea kokonaan pidemmän poissaolon ajaksi. Helteellä lattialämmityksen lämpötila-asetusta voi muutenkin pitää matalammalla kuin talvella. Kesällä sisäilman vaihtuvuus on selvästi huonompi kuin talvella painovoimaisella ilmanvaihdolla varustetussa talossa. Varmista riittävä ilmanvaihto kosteissa tiloissa, jotta lattia kuivuu päivän aikana.

Toimi näin:

  • Pidä ovet ja ikkunat kiinni päivällä
  • Vedä ikkunoiden eteen verhot tai laske kaihtimet
  • Sammuta tarpeettomat sähkölaitteet. Vältä esimerkiksi uunin ja sisäsaunan lämmitystä
  • Avaa ikkuna tarvittaessa vain varjon puolelta. Hyödynnä yön viileyttä tuuletuksessa

Helteiden jatkuessa sisälämpötila voi nousta tukalan korkealle, jolloin tuulettimia hankitaan kotiin helpottamaan oloa. Tuulettimella huoneilman saa liikkeelle, jolloin iholta poistuu lämpöä nopeammin, vaikka tuuletin ei varsinaisesti alennakaan sisälämpötilaa.

Vinkkejä järkevään koneelliseen jäähdytykseen

Tuulettimien ja puhaltimien käyttö maksaa laitteen ja käyttötapojen mukaan vajaasta kymmenestä sentistä jopa pariin euroon vuorokaudessa. Sähköä ja rahaa säästyy, kun laitteita käytetään järkevästi.

Toimi näin:

  • Sammuta laitteet, kun et oleskele huoneessa.
  • Älä pidä ikkunaa tai ovea auki.
  • Huonekohtaiset laitteet: viilennä vain se tila, jossa viilennys on todella tarpeen, esimerkiksi makuuhuone.

Lähde: Motiva