Joulumuistio

Kiinteistöjen yleiset joulusaunat

VAV:n kiinteistöjen yhteissaunoista on joulusaunat peruttu. Peruessamme aiemmin lenkkisaunat, toivoimme korona-tilanteen paranevan niin, että voisimme perinteisesti lämmittää joulusaunat, mutta tilanteen vaan heikentyessä, jouduimme valitettavasti tekemään päätöksen niiden perumisesta. Todella harmillinen asia, mutta koimme tämän ainoaksi mahdollisuudeksi asukkaidemme turvallisuus huomioiden. Asukkaiden omat saunavuorot pidämme edelleen voimassa.

Turvallista joulua

Jouluaikaan kodeissa poltetaan kynttilöitä, jotka tuovat valoa ja tunnelmaa. Aseta kynttilät riittävän etäälle toistaan, äläkä jätä niitä valvomatta. Kynttilän alustan tulee olla palamatonta materiaalia, mielellään metallia, posliinia tai kiveä. Varmista, ettei palavan kynttilän lähellä ole palavia materiaaleja, esimerkiksi verhoja. Varmista myös, etteivät lemmikit tai lapset kaada kynttilöitä. Tarkasta palovaroittimesi.

Ulkolyhtyjä poltettaessa tulee varmistaa, että lyhty on sijoitettu riittävän etäälle rakennuksesta ja palamattomalle alustalle. Varmista myös, ettei se lähde lentoon tuulen mukana. Älä polta ulkotulia parvekkeella tai katoksessa.

Kinkun rasvat eivät kuulu viemäriin

Monissa kodeissa syödään taas perinteistä joulukinkkua! Joulukinkun paistorasvaa ei kuulu viemäriin. Jäähtyessään rasvat jähmettyvät putkistossa ja aiheuttavat viemärin tukkiutumisen. Rasvat tulee viedä biojäteastiaan.

Rasvan laittaminen biojätteeseen onnistuu joko kovettamalla sen pakkasessa tai imeyttämällä sen talouspaperiin. Sekajätteen joukossa rasva aiheuttaa vähiten riesaa pakattuna esimerkiksi tyhjään maitopurkkiin tai kertakäyttöiseen pakasterasiaan.

Joulukuusien keräys

Vie joulukuusi joulun jälkeen jätekatokseen tai sen lähelle näkyvälle paikalle. Kuuset kerätään pääsääntöisesti biojäteastioiden tyhjennysten yhteydessä. Jos kiinteistöllä ei kerätä biojätettä, kuuset kerätään sekajätekuormiin. Kuusista noin neljäsosa, eli sekajäteastioiden tyhjennysten yhteydessä kerätyt kuuset, päätyy Vantaan jätevoimalaan. Siellä niistä tuotetaan kaukolämpöä ja sähköä.