Miten arjessa voi jaksottaa omaa sähkönkulutustaan? Listasimme vinkit!

Jokainen meistä pystyy vaikuttamaan omalla sähkönkulutuksellaan siihen, ettei sähkökatkoja tule. Tärkeintä on tunnistaa ajankohdat, milloin sähköä kulutetaan eniten.

Tyypillisenä arkipäivänä ihmiset kuluttavat sähköä eniten aamuisin kello 8–10. Sähkönkulutuksen toinen huippu iskee alkuillasta, kun ihmiset lopettelevat työpäiväänsä ja laittavat kodin sähkölaitteet päälle kello 16–18.

Jokainen meistä voi osallistua energiatalkoisiin.

Sähkön kulutushuippujen tasaaminen on nyt tärkeää, sillä Venäjän sotatoimien takia sähköä on vähemmän saatavilla. Käytettävissä oleva energia on myös aiempaa kalliimpaa. Pahimmillaan sähkön niukkuus ja kalleus voi johtaa sähkökatkoksiin.

Jokainen meistä voi osallistua energiatalkoisiin tasaamalla energiankäyttöään huipputuntien ulkopuolelle. Nämä toimet ovat tärkeitä riippumatta siitä, millainen oma sähkösopimus on.

Listasimme asukkaidemme avuksi viisi vinkkiä kulutushuippujen tasaamiseen

1. Pysähdy hetkeksi

Monesti asioita tulee tehtyä automaattisesti. Pyykkikone hurahtaa päälle ilman, että asialle tulee uhrattua ajatustakaan. Tästä kannattaa nyt opetella eroon ja käyttää sähkölaitteita harkitusti. Pienetkin teot vaikuttavat, kun niitä tekevät kaikki.

2. Ajasta koneet

Opettele käyttämään laitteiden ajastustoimintoja, jolloin ne voivat hurahtaa käyntiin nukkuessasi tai etätöitä tehdessäsi. Hyödynnä tunteja kulutushuippujen ulkopuolella. Muista kuitenkin, että sähkölaitteita on hyvä pitää silmällä niiden ollessa päällä. Huomioi ajastamisessa myös naapurit, jos pesukoneesi ei ole hiljaisinta sorttia.

3. Jaksota laitteiden käyttö

Kiinnitä huomiota siihen, mitä sähkölaitteita kotonasi on päällä samaan aikaan. Laita paljon sähköä kuluttavat laitteet päälle vuorotellen, ei samaan aikaan.

4. Irrota sähkösyöpöt

Irrota sähkövirrasta sellaiset sähköä vievät laitteet, joita et käytä. Luo silmäys erityisesti kotisi viihde-elektroniikkaan, joka on monesti jatkuvassa valmiustilassa. Muista irrottaa myös erilaiset laturit ja muut pienemmät laitteet.

5. Varaudu sähkökatkoihin

Tällä hetkellä ei ole ylireagointia miettiä omia valmiuksiaan, jos sähkökatko iskee. Viranomaiset edellyttävät, että poikkeustilanteessa jokainen suomalainen pärjää kolme vuorokautta itsenäisesti omassa kodissaan. Pärjäisitkö sinä? Tutustu 72 tuntia -varautumisohjeisiin.

Lähde Motiva.fi