Munkkien paistorasvoja ei saa kaataa viemäriin – hävitysohjeet samat kuin kinkkurasvalla

Vappuviikolla munkkeja paistetaan taas monissa keittiöissä. Kun herkut ovat valmiit, uppopaistamisessa käytettävää rasvaa ei saa kaataa viemäriin. Tukos syntyy, kun putkien reunoille jähmettyvä rasva alkaa kerätä kiinteää likaa. Perinteiset juhlapyhät ovat viemäritukosten sesonkiaikaa, tietävät putkimiehet. Munkkien paistorasva tulee hävittää samalla tavalla kuin joulukinkun rasva.

Juhlapyhinä ruoanlaittoon panostetaan tavallista enemmän. Kun työn alla on useampi ruokalaji, voi tulla houkutus oikaista ja tyhjentää kattilat suoraan pesualtaan viemäriin. Sinne ei saa kuitenkaan kaataa mitä vain.

Tukoksen huomaa siitä, että viemäri ei vedä kunnolla. Wc-istuimeen kaadetut rasvat voivat aiheuttaa tilanteen, jossa vedenpinta nousee ja vesi tulvii pytystä lattialle. Jos perinteinen karhupumppu ei auta, tulee olla välittömästi yhteydessä huoltoyhtiöön. Syvällä olevien, vaikeiden tukosten avaamiseen tarvitaan järeämpiä keinoja, kuten viemäriputkiston painehuuhtelua.

Viemäriputkia ei pidä ryhtyä aukomaan itse esimerkiksi metallirassilla. Sillä voi saada vahinkoa aikaiseksi. Kaikkein helpoimmalla pääsee, kun ehkäisee tukokset ennakkoon. Viemäriin ei pitäisi päätyä veden lisäksi juuri muuta kuin wc-paperia ja vessakäyntien tuloksia.

Munkin paistorasvat tulee kaataa esimerkiksi tyhjään maitopurkkiin tai margariinirasiaan. Kiinni teipatut pakkaukset kuuluvat jäähdyttyään sekajätteeseen. Hävitysohje on sama kuin joulukinkun rasvalla.