Silmäniloa seiniin

Maalinauhantie 8–10:n talojen välissä kävelevä huomaa joutuvansa lapsellisen löytämisen ilon valtaan: tuolla seinällä on upea uimari, tuolla taas jäntevä voimistelija ja tässä ihana kukka!

Katse hakee koko ajan uusia kohteita, ja niitä myös riittää. SAV Taidekollektiivi on pari helteistä heinäkuun viikkoa tehnyt seinämaalauksia, joista talojen asukkaat ja ohikulkijat saavat nyt nauttia. Monia maalauksia yhdistää – kuinkas muuten – usealla seinällä kulkeva maalinauha.

”Otamme teoksiimme aina mukaan paikallisia elementtejä. Täällä inspiraatiota on haettu osoitteen mukaisesti urheilusta ja esimerkiksi talojen vierustoilla kasvavista kuunliljoista”, sanoo yksi taiteilijoista ja SAV Taidekollektiivin perustajajäsen Jesse Pasanen.

Kollektiivi kerää osana projektejaan myös tarinoita eri alueilta, ja Länsimäestä muistiin oli kirjattu jo aiemmin tieto 1970-luvulla kaupunginosassa toimineesta Länsimäen Hennot
-jääkiekkojoukkueesta. Nyt tarina on herännyt eloon urheiluteemaan sopivasti värikkäänä kuvana lätkää pelaavista naisista.

Suurin tällä erää tehdystä maalauksista koristaa Maalinauhantie 13:n seinää. Silja Selosen loihtimaa lähes koko talon päädyn kokoista kurkea on vaikea olla huomaamatta.

 

VAV:n talot Maalinauhantiellä Länsimäessä ovat heränneet uuteen eloon seinämaalauksien ansiosta. Jätekatos ja sähkökaappikin ovat saaneet uudenlaisen ilmeen.

Lapsille ja lasten kanssa

Jätekatosta voi harvoin pitää aluetta koristavana helmenä, mutta Länsimäessä näin on. Jukka Metsäahon eli Jugix2-taiteilijanimeä käyttävän taiteilijan teoksessa Maalinauhantien toisella puolella oleva roskakatos on verhottu kukilla. Teoksen tekemiseen osallistui aktiivisesti aiheesta kovasti kiinnostunut paikallinen pikkutyttö, joka sai itsekin kastaa pensselit maaliin.

Varsinkin lapset ovat olleet hyvin kiinnostuneita myös Anna Semerdjievin sähkökaappiin maalaamasta lapsen kuvasta, jossa erityistä huomiota on herättänyt Pokémon-aiheinen päähine.

”Lapset kiinnittävät huomiota heille tuttuihin hahmoihin ja toisiin lapsiin, ja halusin maalata tänne jotain erityisesti heitä kiinnostavaa, sillä alueella on todella paljon lapsia”, Semerdjiev sanoo.

Osaksi taidereittiä

SAV Taidekollektiivi työskentelee joka puolella Suomea, mutta rakkain paikoista on Vantaa, jossa kaikki sai alkunsa vuonna 2013.

”Aktiivisinta toimintamme on täällä, ja täällä me teemme myös kaikki uudet, jännittävimmät jutut”, itsekin lapsuudesta saakka Vantaalla asunut Jesse Pasanen sanoo.

Kollektiivi on luonut taidereittejä eri puolille Vantaata yhteistyössä kaupungin kanssa. Uusista seinämaalauksista tulee osa seuraavaksi Länsimäkeen tehtävää reittiä.