VAV aloittaa yhteistyön Ikäinstituutin Yhdessä-Kotikulmilla -toiminnan kanssa

Ikäinstituutin Yhdessä Kotikulmilla -toiminta tuo mukavaa yhteistä tekemistä talojen kerhotiloihin, pihoille ja lähialueille. Keskeisin tavoite on lisätä iäkkäiden asukkaiden yhdessäoloa, hyvinvointia ja lievittää yksinäisyyttä. Toimintaa on kehitetty asukkaiden, vapaaehtoisten ja yhteistyökumppaneiden kanssa Yhdessä kotikulmilla -hankkeessa (2017–2019) Helsingissä ja Kotkassa. Yhteistyötä ollaan aloittamassa myös Vantaalla VAV:n kiinteistöissä.

Kotikulmilla -hankkeen taustaa

Kotikulmilla-toiminta kehitettiin lähes 30 taloyhtiön kanssa Helsingissä ja Kotkassa. Mukaan tavoitettiin noin 300 asukasta. Reilu puolet osallistuneista on ollut yli 75-vuotiaita. Asukkaista ja muista kiinnostuneista valmennettiin yli 100 TaloTsempparia, joista puolet toimii aktiivisesti. Vuoden 2020 aikana toiminta laajenee Helsingin ja Kotkan lisäksi Lahteen, Lieksaan, Riihimäelle ja Vantaalle.

Arkisia kohtaamisia ja hyvää mieltä

Toiminta on suunnattu erityisesti iäkkäille, mutta kaikki muutkin asukkaat ovat tervetulleita mukaan.  Kotiympäristöstä pois lähteminen ei ole kaikille helppoa tai edes mahdollista. Oman taloyhtiön tiloissa toteutettu asukkaitten yhteinen kahvihetki, toiminta- tai juttutuokio piristää päivää.

Tavoitteena on löytää mukaan lähtevistä taloyhtiöistä innostuneita vapaaehtoisia TaloTsemppareita, jotka ovat usein itsekin iäkkäitä. TaloTsempparit ovat yhteyshenkilöinä ja innostajina talon yhteisen toiminnan suunnittelussa. Ikäinstituutti koordinoi vapaaehtoisten TaloTsemppareiden valmennusta ja tarjoaa toiminnan tueksi maksutonta valmista materiaalia, oppaita sekä yhteisiä tapaamisia.

Yksinäisyyden kokemukset vähenivät

Toiminnalla on saatu hyviä tuloksia: yksinäisyys on lievittynyt ja tilalle on tullut iloa, yhdessä tekemistä ja yhteisöllisyyttä. Naapurusto on tullut tutummaksi ja uusia eri-ikäisiäkin ystäviä on saatu. Voimistunut yhteisöllisyys on lisännyt myös turvallisuuden tunnetta ja naapuriapua. Kun naapurit ovat tuttuja, arjen apua on helpompi pyytää ja tarjota.

Miten mukaan toimintaan?

Järjestämme syksyllä 2020 Vantaalla Kotikulmilla-infotilaisuuden, jossa perehdytetään Kotikulmilla-toiminnan aloittamiseen. Tilaisuus on suunnattu toiminnasta kiinnostuneille taloyhtiöille.

Voit ilmoittaa alustavasti Ikäinstituutin työntekijälle (suunnittelija Tiina Mattila puh. 040 358 6314), mikäli kiinteistöänne kiinnostaa Kotikulmilla-toiminnan toteutus. Tiedotamme sinulle toiminnan etenemisestä ja alueesi Kotikulmilla-infotilaisuuden ajankohdan. Lisätietoa saat myös Kotikulmilla-toiminnan verkkosivuilta osoitteessa www.ikainstituutti.fi/kotikulmilla.

Sivuilla voit tutustua myös toiminnan tueksi tehtyihin oppaisiin: Vinkkejä taloyhtiön kotikulmilla-toimintaan ja Opas Kotikulmilla-toiminnan toteuttamiseen.