VAV hopealle innovaatiokilpailussa

Asuntomarkkinat järjesti yhdeksännen kerran innovaatiokilpailun, jossa palkittiin paras ilmastoinnovaatio. Kilpailun voittaja, Leanheat, palkittiin tekoälyä hyödyntävästä kiinteistön ylläpidon järjestelmästä.

Kilpailun raati valitsi aiemmin kolme ehdokasta finaaliin ja esiteltäviksi ASUNTOMARKKINAT 2019 -tapahtumassa 29.1.2019, jossa voittaja palkittiin tapahtumassa annettujen äänien perusteella. Leanheat sai 60,8 % eli valtaosan kaikista annetuista äänistä. Muita finalisteja olivat Bionova Oy:n kehittämä ohjelmisto, jolla voidaan tehdä nopeasti rakennushankkeiden ja -tuotteiden elinkaariarviointi ja äänestyksessä toiseksi tullut VAV Asunnot Oy:n Joutsenmerkitty Kaskelantie 1 -kerrostalokohde Vantaalla.

Tämän vuoden kilpailussa painotettiin erityisesti ilmastonmuutoksen hillintään ja torjuntaan sekä siihen sopeutumiseen tähtääviä ratkaisuja ja palveluita. Rakennukset ja rakentaminen kuluttavat noin 50 % maailman luonnonresursseista ja vastaavat 40 %:sta kaikesta energiankulutuksesta ja päästöistä. Tällä alueella on siis paljon mahdollisuuksia ja tapoja hillitä ilmastonmuutosta. Kilpailussa etsittiin tuotetta, prosessia, ratkaisua tai palvelua, jolla voidaan vähentää haitallisia päästöjä ja pienentää hiilijalanjälkeä merkittävällä tavalla.

Asuntomarkkinoiden innovaatiokilpailun järjestävät Business Finland, ympäristöministeriö ja KIRA-digi-hanke sekä Suomen Asuntotietokeskus.