Paloturvallisuus

Palovaroitin

Palovaroitin on lakisääteinen, jokaiseen asuinhuoneistoon kuuluva varuste. Lain mukaan asunnon jokaisen kerroksen alkavaa 60 neliömetriä kohden tulee olla vähintään yksi palovaroitin. Yli 60 neliömetrin asunnossa tulee siis olla vähintään kaksi palovaroitinta. On kuitenkin erittäin suositeltavaa sijoittaa erilliset varoittimet kaikkiin makuuhuoneisiin ja asunnon eteiseen.

Palovaroittimen hankinnasta vastaa normaalisti asunnon asukas. Vuonna 2010 ja sen jälkeen valmistuneissa VAV:n kiinteistöissä on kuitenkin kaikissa vuokra-asunnoissa valmiina verkkovirtaan kytketyt palovaroittimet. Riippumatta siitä, onko palohälytin itse hankittu vai valmiina asunnossa, asukkaan vastuulla on varmistaa laitteen toiminta ja vaihtaa siihen paristot.

Palovaroittimen toimivuus on hyvä varmistaa kerran kuukaudessa painamalla varoittimen testinappia. Paristo kannattaa vaihtaa kerran vuodessa, hyvä päivä siihen on 11.2. Päivämäärän muistaa siitä, että se on sama kuin yleinen hälytysnumero 112.

Huolehdi palovaroittimen toimintakunnosta:

  • Sijoita laite kattoon, vähintään puolen metrin etäisyydelle seinästä.
  • Testaa laite säännöllisesti, vähintään kerran kuukaudessa.
  • Vaihda paristo heti, jos laite alkaa piipata.
  • Vaihda paristo vähintään kerran vuodessa.
  • Muista varaparisto.
  • Uusi palovaroitin heti, jos se lakkaa toimimasta.

Verkkovirtaan kytketty palovaroitin

Vuonna 2010 ja sen jälkeen valmistuneissa VAV:n kiinteistöissä on kaikissa asunnoissa valmiiksi verkkovirtaan kytketyt palovaroittimet. Jos palovaroittimessa on jotain vikaa, ole yhteydessä VAV:n asiakaspalveluun.

Hanki kotivakuutus

VAV on vakuuttanut omistamansa kiinteistöt. Vakuutusyhtiö on Pohjola. Kiinteistön vakuutus korvaa kiinteistölle aiheutuneet vahingot. Vakuutus ei korvaa asukkaan irtaimistoon kohdistuneita vahinkoja eikä mahdollisia tilapäisasumisen kustannuksia. Tämän johdosta asukkaan tulee itse huolehtia kodin irtaimiston riittävästä vakuutusturvasta.

Ota yhteyttä vakuutusyhtiöön selvittääksesi omaan vakuutusturvaasi ja vakuutusturvan ehtoihin liittyviä kysymyksiä. Lisätietoja vakuutuksista voit tarvittaessa kysyä FINEn vakuutusneuvonnasta.

Ajankohtaista