Ikkunat ja ovet

Ikkunoiden ja ovien tiivisteet kuluvat, kun niitä auotaan usein. Mikäli sinulla riittää osaamista ikkunoiden tai parvekkeen ovien tiivisteiden vaihtamiseen, voit myös halutessasi itse tiivistää niitä tarpeen mukaan. Kun otat yhteyttä huoltoyhtiöön, huoltoyhtiö toimittaa sinulle tiivisteet tiivistämistä varten.

Ikkunoiden aukipitolaitteiden korjaus kannattaa jättää ammattilaisille. Mikäli asuntosi aukipitolaitteissa on ongelmia, ota yhteys asuinkiinteistösi huoltoyhtiöön.

Rikkoutunut ikkunan lasi

Mikäli havaitset kotisi tai asuinkiinteistösi ikkunan tai oven lasin rikkoutuneen, ota yhteys asuinkiinteistösi huoltoyhtiöön. Mikäli rikkoutunut lasi on sisälasi ja on osa kotiasi, korvausvelvollisuus on asukkaalle. Mikäli kyseessä on ulkolasi korvataan lasin vaihto kiinteistön varoista.

Ikkunan huurtuminen

Ikkunalasi huurtuu, kun lämpötilaero kylmän ja lämpimän pinnan välillä kasvaa liian suureksi. Huurtuminen tapahtuu lämpimän pinnan puolella, kun ilman virtaaminen ei ehdi poistaa kosteutta vaan se tiivistyy lasin pintaan.

Huurtumista tapahtuu kahdessa paikassa:

  1. Huurtuminen sisimmän ikkunan sisäpinnassa johtuu siitä, että sisimmän ikkunalasin sisäpinnan lämpötila on liian kylmä ja sisäilman kosteus tiivistyy siihen – joskus suorastaan jäätyy. Yleensä tämä tapahtuu vain kovimmilla pakkasilla ja näkyy puitteen alareunassa. Vika on yleinen varsinkin vanhoissa kerrostaloissa, joissa ikkuna on niin syvällä seinän sisällä, että ilmavirta ei yksinkertaisesti pääse huuhtelemaan ikkunan sisäpintaa.
  • Onko huoneilmassa paljon kosteutta, juuri pestyä pyykkiä kuivumassa? Ylimääräiset kosteuden lähteet kannattaa poistaa.
  • Tarkasta, että lämmityspatterin termostaatti ei ole minkään peitossa (verhot, sänky, sohva yms.). Patterin lämmittämän ilman on päästävä vapaasti nousemaan ja kiertämään ikkunalaseille ja sitä kautta koko huonetilaan. Huoneilman kosteus ei tällöin tiivisty lasin pintaan, koska sisälasi pysyy lämpimänä.
  • Tarkasta toimiiko ilmanvaihto. A4 kokoisen paperiarkin tulee pysyä poistoilmaventtiilissä kiinni itsekseen. Poistoilmaventtiilit löytyvät kylpyhuoneesta ja mahdollisesta vaatehuoneesta.
  • Tarkasta myös ovatko tuloilmaventtiilit ulkoseinissä ja rakoventtiilit ikkunoissa puhtaat ja auki. Puhdistathan tarvittaessa venttiilin.
  • Vanhoissa ikkunoissa korvausilma tulee ikkunoiden sisäpuitteen yläreunaan jätetystä tiivisteraosta. Tarkasta, että kukaan ei ole tiivistänyt kyseisiä tiivisterakoja umpeen. Raon tulee olla 5-30 cm pitkä ja se tehdään makuuhuoneiden tuuletusikkunan yläreunaan ja olohuoneen ikkunan tai vaihtoehtoisesti parvekkeen oven yläreunaan.
  • Ota yhteyttä huoltoyhtiöön, jos ilma ei poistu poistoventtiilien kautta, eikä paperi pysy kiinni venttiilissä.
  1. Huurtuminen ulkoikkunan sisäpinnassa johtuu joko siitä, että sisemmän ikkunan tiivistys on puutteellinen, eli lasien väliin vuotaa sisältä lämmintä ja kosteaa ilmaa, tai ulkopuitteessa on liian hyvä tiivistys: ilma lasien välissä ei pääse poistumaan ulos ja viemään kosteutta mukanaan
  • Tarkista, että ikkunapuitteen kaikki lukot ovat kiinni.
  • Tarkista, että sisäpuite on tiivistetty huolellisesti. Sisäpuitteen tiivistys voidaan uusia tarvittaessa. (Huolto toimittaa pyynnöstä tiivistettä).
  • Huomioithan, että ulkopuitetta ei tiivistetä, koska ulkopuitteen ja sisäpuitteen välisen raon pitää päästä tuulettumaan.

Rullaverhot ja sälekaihtimet

Rulla- ja pimennysverhoja sekä sälekaihtimia voi asentaa halutessaan kodin ikkunoiden suojaksi. Kiinteästi asennettavat varusteet aiheuttavat aina jonkinlaisia asennusjälkiä, joten jätäthän ne asuntoon mahdollisen poismuuton yhteydessä. Ethän kuitenkaan jätä huonokuntoisia verhoja ja sälekaihtimia seuraavan asukkaan vaivaksi vaan poistat ne ja kunnostat kaikki asennuksista jääneet jäljet.

Nimenvaihto oveen

Nimenvaihdot tekee huoltoyhtiö. Mikäli tarvitset nimenvaihtoa oveesi tai porrastaulun nimilistaan, ole yhteydessä asuinkiinteistösi huoltoyhtiöön.

Ajankohtaista