Lämmitys

Sisäilmayhdistyksen mukainen suositus huonelämpötilaksi on 20-22 astetta. Liian lämmin huoneilma voi lisätä väsymystä, alentaa keskittymiskykyä, sekä tuoda muita terveydentilaan vaikuttavia oireita.

Lämmityskausi alkaa syksyllä, kun ulkoilman vuorokauden keskilämpötila laskee noin 15 asteeseen. Syksyllä huoneilma tuntuu kylmemmältä kuin onkaan, sillä suhteellinen ilman kosteus on tuolloin korkeimmillaan. Lämmityskauden alussa kestää hetken aikaa ennen kuin rakenteet lämpenevät ja kosteus alenee. Kiinteistön lämmitys on sidoksissa ulkoilman lämpötilaan, sillä patteriverkostossa kiertävän veden lämpötila määräytyy sen mukaan. Jos lämpötila äkillisesti laskee, kestää hetken aikaa ennen kuin lämmitys tuntuu asunnoissa.

Hyvä tietää:

  • Pattereiden eteen ei kannata sijoittaa massiivisia huonekaluja. Lisäksi pattereiden termostaattien ei tulisi olla isojen verhojen peitossa. Termostaatti säätelee patterissa kiertävän veden lämpötilaa. Verhojen tai huonekalujen peittoon jäänyt termostaatti arvio huoneilman olevan lämpimämpää kuin onkaan ja näin ollen asunnon lämmitys ei toimi kunnolla.
  • Ethän irrota pattereiden termostaatteja kokonaan. Mikäli patterin termostaatti on irti tai irtoaa säätäessäsi sitä, ota yhteys asuinkiinteistösi huoltoyhtiöön.
  • Lämmityksessä ilmenevät viat saattavat myös joissain tapauksissa johtua ikkunoista, korvausilmaventtiileistä tai ovista. Ennen yhteydenottoa huoltoyhtiöön on hyvä tarkistaa, että kaikki ikkunat ja niiden lukot ovat suljettu, tuntuuko ikkunoissa tai ovissa vedon tunnetta, onko ikkunoiden ja ovien tiivisteet kunnossa sekä onhan korvausilmaventtiilit säädetty mahdollisimman pienelle – kuitenkin niin, etteivät ne ole täysin kiinni.

Lämmityksen mittaaminen

Jokaisen asukkaan on hyvä hankkia kotiinsa sisäilmalämpömittari, viimeistään siinä vaiheessa, kun aistii ja kokee asunnon lämpötilan poikkeukselliseksi.

Huonelämpötila mitataan oleskeluvyöhykkeeltä noin metrin päästä seinäpinnasta ja noin metrin korkeudelta. Ennen lämpötilan mittaamista on hyvä välttää tuulettamista ja varmistaa, että kaikki ikkunat ja ovet ovat suljettuina.

Mikäli sisäilman lämpötila jää toistuvasti alle 20 asteen, ota yhteys asuinkiinteistösi huoltoyhtiöön.

Lisälämmittimet

VAV ei suosittele lisälämmittimien käyttöä, sillä asu patterin termostaatti lukee asunnon sisälämpötilan väärin ja näin ollen yrittää pahimmassa tapauksessa laskea asunnon lämpötilaa. Yksin asuntoon jätetty lisälämmitin voi myös olla turvallisuusriski ja ne käyttävät huoneistosähköä toimiakseen.

Ennen lisälämmittimen hankintaa, ota yhteyttä asuinkiinteistösi huoltoyhtiöön ja isännöitsijään.

Muut viat lämmityksessä

Toisinaan patteriin kerääntyy ilmaa, joka aiheuttaa sen, ettei vesi kierrä patterissa kunnolla ja näin ollen se ei lämpiä lainkaan. Patterin ilmaaminen kuuluu huoltoyhtiölle, joten mikäli epäilet kotisi lämmityspatterissa olevan ilmaa, tee vikailmoitus asuinkiinteistösi huoltoyhtiöön.

Lämmityksessä ilmenevät viat saattavat myös joissain tapauksissa johtua ikkunoista.

Lämpötilojen nostoihin tai laskuihin liittyvät perussäädöt tehdään aina VAV:n toimesta. Huoltoyhtiöllä ei ole oikeutta ilman VAV:n lupaa nostaa tai laskea lämpökäyrää. Mikäli olet mitannut asuntosi lämpötilan sisäilmalämpömittarilla ja se jää toistuvasti alle 20 asteen, ota yhteyttä asuinkiinteistösi huoltoyhtiöön. Huoltoyhtiö tarvittaessa konsultoi VAV:ta lämpötilakäyrän nostamisesta.

Ajankohtaista