Näin meillä lajitellaan! Kokosimme suunnittelukisamme satoa: käytännöllisiä ja inspiroivia jätteiden lajitteluideoita asukkailtamme kaikkien käyttöön.
Vesi ja viemäri
Vesi- ja viemärikalusteissa ilmenevät viat on tärkeää ilmoittaa viipymättä huoltoyhtiöön. Jos asunnossasi on viemäri tukossa, vuotavia hanoja ja WC-säiliöitä tai patteriverkoston vuotoja, vaaditaan kiireellisiä korjaustoimenpiteitä. Pitkittyessään viat voivat aiheuttaa merkittävää vahinkoa koko kiinteistössä, ja korjaustoimet merkittävää asumiskustannusten nousua. Keittiön viemäriputket on hyvä tarkastaa säännöllisesti. Mikäli havaitset vuotoja tai jokin liitoskohta vuotaa, ilmoita siitä välittömästi.
Viemäri tukossa
Viemäreiden hyvällä huollolla voidaan ennaltaehkäistä tukosten syntyä. WC:n ja kylpyhuoneen lavuaarien hajulukot kannattaa puhdistaa säännöllisesti. Haju sekä hitaasti viemäriin kulkeutuva vesi ovat merkkejä pian tukkoon menevästä hajulukosta.
Keittiön hajulukon puhdistamiseen riittää putkien avaamiseen tarkoitettujen aineiden käyttö ennakoivasti. Asukkaan tulee omalla toiminnallaan huolehtia, ettei viemäriin pääse suuria määriä ruuantähteitä, kahvin puruja tai rasvaa, jotka voivat tukkia hajulukon ja näin ollen koko viemärin. Rasva ja ruuantähteet kannattaa ennen huuhtelua kerätä esim. talouspaperiin ja heittää biojäteastiaan.
Tukkeutunut lattiakaivo
Lattiakaivon puhdistaminen kuuluu asumisen aikana asukkaan vastuulle. Mikäli lattiakaivosi on tukossa, pyri ensin omin keinon avaamaan tukossa oleva kaivo. Mikäli kaivo ei puhdistuksesta huolimatta aukea, tee vikailmoitus huoltoyhtiöön.
Ohjeet lattiakaivon puhdistamiseen:
- Irrota lattiakaivon kansi. Jos kantta on vaikea saada irti, käytä apunasi vaikkapa ruuvimeisseliä.
- Poista hiukset ja roskat lattiakaivosta.
- Pese lattiakaivon seinämät käyttämällä vanhaa tiskiharjaa ja pesuainetta. Poista samalla seinämistä irtoavat irtoroskat lattiakaivosta.
- Puhdista lattiakaivon kansi ja aseta se takaisin paikoilleen.
Lattiakaivo saattaa puhdistuksen jälkeen jäädä haisemaan. Hajua voit neutralisoida lattiakaivon avausaineella tai esimerkiksi etikalla. Kaada ensin lattiakaivoon muutama litra puhdasta vettä ja odota hetki. Kaada sitten lattiakaivoon muutama desi etikkaa ja anna vaikuttaa useamman tunnin ajan. Huomioithan, että puhdistuksen jälkeen kylpyhuoneeseen saattaa jäädä vielä joksikin aikaa epämiellyttävä haju. Mikäli haju ei poistu, tee vikailmoitus huoltoyhtiöön, tällöin vika on todennäköisimmin lattiakaivon hajutulpassa.
Tukkeutunut hajulukko
Näin puhdistat hajulukon:
- Laita hajulukon alle ämpäri, sillä hajulukon avatessa voi putkesta valua likaista vettä.
- Avaa hajulukon suojatulppa ja ota tiiviste talteen. Hajulukkoja on erilaisia, mutta yleensä hajulukko aukeaa kiertämällä.
- Puhdista putket irtoroskista esimerkiksi käyttämällä putkirassia tai sormin, jos mahdollista.
- Aseta tiiviste paikalleen ja kierrä suojatulppa takaisin paikoilleen.
- Valuta vettä lavuaariin ja tarkasta, ettei hajulukko vuoda.
Vanhat hajulukot voivat olla hapertuneita ja vaikeita avata tai ne voivat murtua takaisin laitettaessa. Myös vanhat tiivisteet voivat murtua hajulukkoa puhdistettaessa. Täytä tällöin vikailmoitus OmaVAV-palvelussa ja kuvaa tilanne. Voit jättää vikailmoituksen myös, jos et saa omilla toimillasi tilannetta ratkaistua. Kerro tällöin vikailmoituksella jo tekemäsi toimenpiteet, niin vikailmoitus voidaan välittää huoltoyhtiölle mahdollisimman nopeasti.
Keittiön viemäritukos
Jos keittiössäsi on viemäri tukossa, pyri avaamaan tukos käyttämällä viemärinavausnestettä. Huomaathan, ettei hajulukkoa tai viemäriä saa purkaa. Ellei tukos aukea putkenavausnesteellä, teethän asiasta vikailmoituksen ja mainitse tekemistäsi toimenpiteistä. Muistathan, etteivät talousjätteet kuulu viemäriin, sillä ne voivat ajan saatossa aiheuttaa vakaviakin tukoksia. Mikäli korjauskäynnillä todetaan tukoksen aiheutuneen esimerkiksi ruoantähteistä tai väärin puretusta/kasatusta hajulukosta tai viemäristä, joutuu asukas maksamaan huoltoyhtiön käynnin.
Tukkeutunut WC-pönttö
WC-pönttöön eivät kuulu ylimääräiset jätteet. Ethän heitä WC:n viemäriin siteitä, vaippoja, kissanhiekkaa tai mitään sellaisia esineitä, jotka saattavat aiheuttaa tukkeutumisen. Pönttöön laitetut roskat päätyvät lopulta kaatopaikalle, elleivät ne jää jumiin putkistoon. Pahimmillaan tukkeutuneet putkistot voivat tukkia viemärin ja aiheuttaa viemäriveden nousemisen sinun tai jonkun naapurisi asuntoon.
Jos WC-pönttösi kuitenkin on tukkeutunut, ilmoitathan siitä viipymättä asuinkiinteistösi huoltoyhtiöön.
Viemäri haisee
Viemäristä tuleva haju saattaa olla merkki kaivon kuivumisesta. Tilanne korjaantuu usein laskemalla vettä viemäriin. Mikäli vika ei poistu ja viemäri haisee edelleen näiden toimenpiteiden jälkeen, ota yhteyttä huoltoyhtiöön.
Jos hana tai letku vuotaa
Jos havaitset, että asunnossasi tai yleisissä tiloissa oleva hana vuotaa esim. tiivisteistä pöydälle tai jää vuotamaan hanan sulkemisen jälkeen, ilmoitathan asiasta huoltoyhtiöön. Ilmoita myös, jos asunnossasi tai yleisissä tiloissa olevan suihkun tai bidesuihkun letku tai suutin vuotaa.
Pesukoneliitännät
Astianpesukoneen ja pyykinpesukoneen vesijohtoliitännät ja kytkennät ovat asukkaan vastuulla, ja ne on tärkeää tehdä olemassa olevien ohjeiden ja määräysten mukaisesti. Vahinkojen välttämiseksi työ kannattaa teettää asiantuntijalla. Vakuutus ei korvaa virheellisestä asennuksesta johtuvia astianpesukoneen tai pyykinpesukoneen vuotoja eikä niistä aiheutuvia vahinkoja.
Hyvä tietää:
- Muistathan sulkea hanan aina kun pesukone ei ole käytössä. Vedenpaine saattaa rikkoa vesiletkun ja aiheuttaa vesivahingon.
- Pesukoneita ei ole turvallista jättää käymään itsekseen, kun poistut asunnosta.
- Kun irrotat astianpesukoneen tai pyykinpesukoneen liitännät, muista tulpata vedenotto- ja poistoputkien päät. Tulpat voi hankkia rautakaupasta.
- Vedenotto- ja poistoputkien päiden tulppaukset ovat asukkaan vastuulla.