Huomioi naapurisi

Kiinteistön pihan ja rakennuksen tulee olla kaikille asukkaille turvallinen ja viihtyisä paikka.

Kiinteistön tiloissa tulee liikkua asiallisesti ja välttää kovaa äänenkäyttöä. Käytävän äänet kantautuvat asuntoihin. Järjestyssääntöjen mukaan kiinteistön hiljaisuus on arkisin klo 22–6 sekä viikonloppuisin ja pyhinä klo 23–8 välisenä aikana, jolloin naapurit pitää ottaa huomioon sekä pihalla että käytävissä liikkuessa – kohtuutonta kovaäänistä häiriötä on vältettävä. Tästä voi poiketa vain naapureiden suostumuksella. VAV:n järjestyssäännöt löytyvät OmaVAV-palvelusta.

Alla usein kysyttyjä kysymyksiä liityen kesänviettoon kiinteistöissämme:

Muutan kesällä parvekkeen kesähuoneeksi, mitä minun tulee huomioida?

Kesäaikana vietetään aikaa pihoilla ja parvekkeilla. Parvekkeelta äänet kantautuvat helposti myös naapuriin, ja kannattaa muistaa, että siellä pätevät samat järjestyssäännöt kuin asunnossakin.

Saat kasvattaa parvekkeella kukkia sekä viljelyksiä, kunhan huomioit, ettei kasteluvesi valu alakerran parvekkeelle. Pidä kuitenkin viljelykset ja kukkalaatikot parvekkeen kaiteiden sisäpuolella, jossa ne eivät pääse aiheuttamaan suurta vahinkoa, jos ne sattuisivat tipahtamaan. Myös pyykkejä saa kuivattaa parvekkeella, mutta ne eivät saa näkyä pihalle tai kadulle.

Jos parvekkeesi on lasitettu ja haluat peittää lasit verhoilla tai kaihtimilla, ole ensin yhteydessä VAV:n asiakaspalveluun. Talon rakenteisiin ei saa kiinnittää mitään tai muuttaa niitä.

Saako parvekkeella grillata?

Parvekkeella saa grillata ainoastaan sähkögrillillä, ei kaasu- tai hiiligrillillä. Patiolla eli maatason parvekkeella saa grillata sähkö- ja kaasugrillillä. Hiiligrillin ja sytytysnesteen käyttö on kielletty parvekkeilla ja patioilla. Turvallisin paikka grillata on pihalla. Varsinkin, jos talossa on asukastoimikunnan toimesta hankittu grilli, kannattaa sitä hyödyntää.

Parvekkeella grillatessa on syytä ottaa naapurit erityisesti huomioon: grillatessa ruoan tuoksut leviävät herkästi ympäristöön ja ruoan käry voi aiheutua naapureissa ärsytystä. Jos huomaat naapurisi olevan parvekkeellaan kun grillaat, voi olla kohteliasta kysyä häiritseekö käry häntä.

Saako yhteisellä pihalla pitää juhlia?

Pihalla pidettäviin juhliin on hyvä kysyä talotoimikunnalta lupa, ja on myös kohteliasta ilmoittaa juhlista naapureille – laita ainakin kiinteistön ilmoitustaululle lappu, josta käy ilmi juhlien ajankohta, kesto ja yhteystietosi. Myös koronarajoitukset tulee huomioida.

Muista VAV:n hiljaisuussääntö, vaikka olisitkin ilmoittanut juhlistasi naapureille. Juhlat on hyvä lopettaa tai ainakin musiikin voimakkuutta laskea, kun hiljaisuusaika alkaa. Muista myös siivota juhla-alue lopuksi.

Missä pyöriä ja muita kesäharrastusvälineitä saa säilyttää?

Useimmissa kiinteistöissä on polkupyörävarasto ja erillinen lastenvaunuvarasto, joissa saa säilyttää esimerkiksi polkupyöriä, potkulautoja tai skeittilautoja. Polkupyörät ja muut menopelit kannattaa aina laittaa säilytystiloihin siististi, toisten tavarat huomioiden.

Mopot ja muut bensiinillä kulkevat kulkuvälineet tulisi puolestaan säilyttää ulkona, mielellään parkkipaikalla.

Saako kiinteistön pihakivetykseen piirtää liiduilla?

Jos kaipaa ruutuhyppelypaikkaa pihalle, voi vesiliukoisilla liiduilla piirtää pihakivetyksiin. Huomaavainen tapa on kuitenkin, että pesee jäljet pois piirtelyn ja leikkien jälkeen.

Miten pidän asuntoni viileänä kesällä?

Kerrostaloissa on harvoin ilmastointia, jolla asunnon saisi viileäksi helteelläkin. Kuumana kesänä kannattaakin kokeilla muutamaa asiaa: Jos asuntosi ikkunat ovat etelän suuntaan, pidä päivällä verhot ikkunoiden edessä ja sälekaihtimet alhaalla sekä tuuleta vasta illalla, kun ilma on ulkona hieman viilentynyt. Jos asunnossasi on edelleen kuuma, kannattaa harkita oman siirrettävän ilmastointilaitteen hankkimista.

Miten pidän huolta vuokra-asunnostani, kun olen pidempään poissa?

Asunnon ikkunat on aina hyvä sulkea, kun olet pidemmän aikaa poissa kotoa. Jos asunnossasi on lasitettu parveke, on myös parvekelasit hyvä sulkea reissun ajaksi. Jos asunnossasi on astianpesu- tai pyykinpesukone, muista myös  tarkistaa, että niiden vesihanat ovat kiinni. Laita lisäksi postiluukkuun – Ei mainoksia -kyltti, ettei eteisen lattia täyty ylimääräisestä postista.