Artikkeli: Vahvat naiset innostavat Ojankosken laulamaan

Julkaistu: Rakennuslehti 22.2.2019, nro 7
Teksti: Mikko Kortelainen

Vuokra-asuntoyhtiö VAV:n 30-vuotisjuhlissa on vuorossa juhlapuhe. Toimitusjohtaja Teija Ojankoski, tarttuu mikrofoniin, ja alkaa laulaa. ”Sen tuvan muistan vieläkin, ja pihanurmikon. Ja kukkamaan ja lehmihaan, ja pientareella mansikat. Ja pihapuussa pienet omenat.”

Puheen kuittaaminen laululla ei yllätä Ojankoskea tuntevia. Jos tarjolla on karaokea, hänen nimensä löytyy laulajien listan kärkipäästä.

”Kappaleissa pitää olla melodiaa. Tärkeintä on sävel, ensimmäisellä kuuntelukerralla en välttämättä edes kuule sanoja. Musiikki on minulle irtautumista, nautintoa ja liikettä. Kaikki sellainen on hienoa, mihin liittyy ilmaisua.”

Vahvoja naisia

Ojankoski pitää kappaleista, joissa on voimaa. ”Yleensä niitä esittävät vahvat naiset, kuten Anneli Saaristo, Seija Simola ja Anna Eriksson. Tosin Lauri Tähkällä on hyvät lyriikat.”

Karaokessakin ilmaisu ja tunne ovat Ojankoskelle tärkeintä, ei taito. Kappaleiksi hän valitsee iloisia, tunnelmaa nostattavia kappaleita, koska tyypilliset karaoken valinnat luotaavat elämää syvältä ja sisältävät elämän tuskaa. Esimerkiksi Shanghain Valot kuuluu Ojankosken suosikkeihin.

Aivan oma tunnelmansa on yksityisissä karaokeilloissa, joita Ojankoski järjestää kahden sisarensa kanssa. Pikkuveljet eivät tapaamisiin osallistu.

Oma kategoriansa on vielä laulut, joita Ojankoski esittää itselleen. Sellaisia ovat muun muassa Appelsiinipuita aavikkoon ja La dolce vita.

Ojankoski myös tanssii ja tekee koreografioita. Niihin liittyy ilmaisun voima kuten laulamiseenkin.

”Elämässä on oltava vahvasti kiinni. Minä en mieti, mitä toiset ajattelevat. Jos joku kärsii laulustani, varmaan hän poistuu paikalta.”

Julkisiin lauluesityksiin Ojankoski kuitenkin rohkaistui vasta aikuisena, vaikka hän lauloi jo lapsena paljon, myös kuorossa. Hän on saanut esityksistään paljon hyvää palautetta. Rohkeutta kiitellään, ja esimerkki rohkaisee myös muita ylittämään rajojaan.

Laulutunteja Ojankoski ei ole ottanut, mutta harjoittelee muun muassa automatkoilla siivotessa. ”Musiikkitalossakin olen esiintynyt”, kun nauraa kertoen siellä pidetystä harjoituksesta.

Aistien viritys tanssin ja laulun avulla auttaa Ojankosken mukaan myös työelämässä. ”Se tuo rohkeutta katsoa asioita uusista näkökulmista. Silloin voi löytyä uusia positiivisia ratkaisuja. ”

Oikeudenmukaisuus ja ympäristö tärkeitä

Ojankoski on maantiedettä opiskelleena filosofian tohtorina esimerkki vahvasta naisesta. Vuokrayhtiön johtajana hän on puolustanut heikossa asemassa olevien oikeutta kunnolliseen asumiseen. Suomessa on yleinen elintaso noussut, mutta samalla köyhien suhteellinen asema on hänen mukaansa heikentynyt.

Myös ympäristöarvot ovat Ojankoskelle tärkeitä. Kaikki VAV:n asuntokohteet saavat jatkossa Joutsenmerkin ja kiinteistöjen viherhoidossa pilotoidaan torjunta-aineista luopumista rikkakasvien torjunnassa.

”Meillä on nuoria, tiedostavia vuokralaisia. He odottavat, että tilanteen parantamiseksi tehdään jotain. Meillä työelämässä olevilla on vastuu vaikuttaa asioihin.”

Rakentaminen ja kiinteistöala ovat avainasemassa kasvihuonepäästöjen ja energiankulutuksen vähentämisessä. ”Jokaisen tällä alalla toimivan on lähdettävä mukaan. Kiinteistöala on ratkaisevassa asemassa.