Asukastoiminta lisää ymmärrystä ja yhteenkuuluvuutta

Hyvän asukastoiminnan ansiosta jokainen asukas tuntee kuuluvansa yhteisöön, toteaa kokenut entinen asukasaktiivi Jukka Kuloaho. 

Olet tehnyt pitkän uran asukasaktiivina. Mikä siinä on ollut parasta?

Olen asunut vuokra-asunnoissa lähes viisikymmentä vuotta. Olin erittäin aktiivinen asukastoiminnassa ja toimikuntien puheenjohtajina 90-luvun alusta VAV:lle muuttoon asti. Jätin asukasaktiivin tehtävät pari vuotta sitten. Parhaita hetkiä ovat olleet ne, kun talon yhteishenki on parantunut asukastoimikunnan aktiivisuuden ansiosta.

Mistä syntyy hyvä asukastoiminta?

Toimikunnan tulee toimia avoimesti ja siten, että jokainen asukas tuntee kuuluvansa yhteisöön. Hyvä tiedonkulku on vuokranantajan ja vuokralaisen välillä myös keskeistä. On tärkeää, että tieto kulkee vuokralaisen ja VAV:n välillä nopeasti ja kitkattomasti. Tähän tarvitaan hyviä ja helppokäyttöisiä tiedonvälityskanavia.

Etenkin vanhempi väki ei aina pysy mukana uusimmassa teknologiassa. Kun viestintä toimii hyvin ja mutkattomasti, luottamus asukkaiden kesken lisääntyy ja vältytään väärinkäsityksiltä. Maailmassa tarvitaan ymmärrystä ihmisten välillä, ja asumiseen liittyvä yhteinen toiminta on juuri tällaista ymmärryksen lisäämistä.

Miten kehittäisit asukastoimintaa?

Asukastoimikuntien kautta tapahtuva viestintä ei aina tavoita asukkaita. Suosisin asukkaiden ja VAV:n välillä nopeita tiedotuskanavia, kuten sähköpostiin saapuva uutiskirje, jotta ajankohtaisista asioista voidaan tiedottaa ajantasaisesti ja helposti.

Asukastoimikunta on hyvä foorumi, jota täytyy jatkuvasti kehittää, jotta se saa myös arvoisensa vastaanoton.

Jukka Kuloaho

  • Asuu vaimoineen VAV:n vuokra-asunnossa Martinlaaksossa
  • On toiminut eri asukastoimikuntien puheenjohtajana 1992−2015 sekä asukasedustajana Setlementtiasunnot Oy:n hallituksessa 2010-luvulla vuoden verran.
  • Tehnyt työuransa sisustusarkkitehtina

Tutustu VAV:n uutiskirjeeseen osoitteessa Uutiskirje – VAV

 

Teksti: Sini Papula
Kuva: Raisa Kyllikki Ranta