Hitaasti haudutellen

Päivin perheessä pääsiäistä ja sen herkkuja odotetaan tänä vuonna erityisen paljon, sillä joulu jäi viettämättä.

Länsimäessä asuva Päivi kokkaa pääsiäisenä aina lammasta jossain muodossa. Tänä vuonna vuorossa on lammaspata, jota höystetään mausteilla ja punaviinillä, ja haudutetaan uunissa. Padan kanssa herkutellaan perinteisillä valkosipuliperunoilla sekä lisukekasviksilla.

Tähän pääsiäiseen Päivi panostaa aivan erityisesti, sillä joulun aikaan hän sairasti miehensä kanssa koronaa.

− Tyttäremme on jo muuttanut pois kotoa, joten hän ei päässyt viettämään joulua kanssamme.

Nyt Päivi miehineen on jo toipunut. Pääsiäistä he toivovat viettävänsä pohjoisessa sukulaisten luona. Lampaan lisäksi Päivi suunnittelee valmistavansa pyhinä myös ainakin uunilohta sekä jotakin kanasta.

−Jouluna jäi luumukiisseli tekemättä, mutta se sopii mielestäni myös pääsiäiseen, joten ajattelin sitä jälkiruuaksi.

Päiville ruuanlaitto on intohimo. Yleensä ensimmäistä kertaa uutta ruokalajia laittaessaan hän noudattaa reseptiä mutta tekee toisen kerran vapaasti muistista. Etenkin viikonloppuisin on aikaa kokata ajan kanssa.

− Lihapatoja on tullut tehtyä aina. Porsaanlihasta karjalanpaistia tai naudanlihasta perinteistä tillilihaa. Lihasta saa mukavan pehmeän, kun vaan jaksaa hauduttaa riittävän pitkään.

Kattaus on pääsiäisenä tärkeä tunnelman luoja. Päivin pääsiäiskoristeisiin kuuluu pääsiäismunia, tipuja ja tulppaaneja sekä nätti pöytäliina ja väreihin sopivat servetit.

Lue lammaspadan resepti uuden Vavila-lehden sivulta 19 TÄSTÄ.

 

Teksti: Sini Papula

Kuva: Laura Oja