Asunnon oikea lämpötila – mikä se on?

Tiedätkö, mikä on terveellinen ja energiatehokas huonelämpötila? Entä miten tuuletetaan kaikkien taiteen sääntöjen mukaan?

Kaukolämpöä kylmällä säällä

Valtaosa (95 %) VAV:n asunnoista lämpenee kaukolämmöllä. Näissä taloissa on vesikiertoinen keskuslämmitys eli lämpöpattereissa kiertää lämmin vesi. Uudemmissa taloissa on lattialämmitys. Kaukolämmön toimittaa Vantaan Energia Oy.

Huoneistoja lämmitetään ainoastaan kylmän vuodenajan aikana. Lämmitys aloitetaan syksyllä, kun vuorokauden keskilämpötila laskee 12 asteeseen (yleensä syyskuussa). Keväällä lämmitys otetaan pois päältä, kun vuorokauden keskilämpötila nousee yli 10 asteen (yleensä huhti–toukokuussa).

Syksyllä lämmitys aloitetaan herkemmin, sillä kosteus saa ilman tuntumaan viileämmältä. Toisaalta asukkaat myös valittavat kylmyydestä useammin kuin liiasta lämmöstä.

Mikä on sopiva sisälämpötila?

Suurin osa ihmisistä on tutkitusti tyytyväisiä, kun huonelämpötila on hieman yli 21 astetta. 21 asteen lämpötilaa pidetään myös terveellisenä ja energiataloudellisena lämpötilana.

Myös Motiva suosittelee oleskelulämpötilojen lämpötilaksi 20–21 astetta. Makuuhuoneessa nukkuu paremmin, kun lämpötila on tämän allekin, esimerkiksi 18–20 astetta.

VAV:n taloissa on asetettu tavoitteeksi 21,5 asteen keskilämpötila.

Liian lämpimässä vireystila laskee ja lämmityskaudella sisäilma on kuivempaa. Matalampi lämpötila myös pienentää rakennusmateriaalien haitallisia päästöjä.
Huoneen lämpötila mitataan keskeltä huonetta, reilun metrin korkeudelta lattiasta.

Pitäisikö lämpötilaa säätää?

Jos kotona on liian kuuma, kannattaa säätää lämpöpatterin termostaattia.

Lämpötilan lasku 24:sta 21 asteeseen vähentää useimmiten sisäilmaoireiden määrää kolmanneksella. Huoneilman lämpötilan jyrkkää muutosta kesken lämmityskauden kannattaa välttää. Ihminen tottuu 0,5–1,0 asteen huonelämpötilanpudotukseen noin viikossa.

Eri-ikäisissä rakennuksissa patteriverkoston vesi on eri lämpöistä. Esimerkiksi 70- tai 80-luvuilla rakennetuissa taloissa patterin pintalämpötila voi olla jopa 80 astetta, kun taas uudemmissa taloissa patterin pintalämpötila nousee korkeintaan 45 asteeseen. Patterin pintalämpötila ei kuitenkaan vaikuta suoraan asunnon lämpötilaan.

Patteriverkoston maksimilämpötilaa säädetään automaattisesti ulkolämpötilan perusteella. Asunnon lämpötila saattaa siis nousta esimerkiksi yöllä, jos ulkolämpötila laskee selvästi.

Tuuleta oikein

Asunnon tuuletus on usein tarpeen ilman raikastamiseksi. Älä kuitenkaan lämmityskaudella jätä ikkunoita auki pitkäksi aikaa, vaan tee nopea läpiveto. Muuten lämpö karkaa ulos. Kesällä voit toki pitää ikkunoita ja ovia auki oman maun mukaan.

Lämpöä ei säädetä pitämällä ikkunoita auki. Jos asunnossa on liian kylmä tai kuuma, ota yhteyttä huoltoyhtiöön.

Jos huoneistossa tuntuu vetoiselta, tutki mistä se johtuu, ennen kuin lisäät lämmitystä. Syy voi olla puutteellinen ikkunoiden ja ovien tiivistys, väärin säädetty ilmanvaihto tai rakenteellinen vika. Ota yhteyttä huoltoyhtiöön.

Alkuperäinen artikkeli on julkaistu Vavila-lehdessä 3/2020.