Ihminen pitää kohdata aidosti omana itsenään

Koti on ihmisen perustarve, mutta etenkin pääkaupunkiseudulla asuminen on kallista. Vuokra-asuntojen yleinen hintataso ei ole jokaisen ulottuvilla.

VAV-konserni on yleishyödyllinen asuntoyhtiö, jonka vuokra-asunnoissa asuu joka kymmenes vantaalainen.
– Pääkaupunkiseudulla kuntien rooli asumisessa korostuu. Olemme merkittävä toimija niin elinkeino- kuin sosiaalipoliittisestikin. Kohtuuhintaisiin asuntoihimme on tuhansia hakijoita, toteaa konsernin toimitusjohtaja Teija Ojankoski.

VAV on sitoutunut ympäristöasioihin. Sähköisiä palveluja tuodaan asiakkaiden ulottuville sillä toiveella, että asukkaat voivat rentoutua. Lumilapioon ei tarvitse tarttua tai muuten rehkiä, sen hoitaa huoltopalvelu.

– Ympäristönäkökulma on strateginen valinta. Huomioimme kestävyyden, kierrätyksen sekä elinkaariajattelun. Kaikki uudiskohteemme ovat Joutsenmerkittyjä mm. kemikaaliturvallisuuden ja energiatehokkuuden näkökulmista. Vanhoja kohteitamme korjataan. Asiakkaat ovat tiedostavia ja me haluamme olla kehityksessä mukana, jopa edellä säännöksiä.

Korona-aika on korostanut kodin asemaa. Ojankoski antaa kiitosta asukkaille siitä, että he ovat tulleet vastaan esimerkiksi poistumalla asunnostaan huoltotoimenpiteiden ajaksi. Vastaavasti VAV joustaa asukkaiden suhteen elämän muuttuessa.

– Jouston merkitys on korostunut. Jos asukas on jäänyt työttömäksi ja palkanmaksu loppunut, joustamme vuokranmaksussa, kunnes hän saa työttömyyskorvauksen. Vuokratappiot eivät lisäjoustojen myötä ole kasvaneet, vaan pienentyneet!

Teoriasta käytäntöön

Ojankoski on viihtynyt asuntoasioiden parissa pitkään. Vantaan kaupungin asuntotoimesta hän tuli yksitoista vuotta sitten VAV-konserniin.

Filosofian tohtori keskittyi opinnoissaan kaupunkitutkimukseen. Väitöskirja kertoi pikkukaupungista elinympäristönä.
– Nautin valtavasti siitä, että olen täällä käytännön rajapinnassa. Se tuo teoriaan perspektiiviä. Olin jo teininä kiinnostunut ympäristö- ja tasa-arvokysymyksistä. Haluan pitää heikomman puolta ja vaikuttaa asioihin. Kun minulla on sanottavaa, uskallan rohkeasti avata suuni.

Alalle tullessaan Ojankoski oli usein ainoa nainen miesjoukossa, mutta ajan myötä naisille on tarjoutunut lisämahdollisuuksia. Vantaakin on nykyään vahvasti naisvetoinen kaupunki.

– Prosentuaaliset kiintiöt eivät toimi automaattisesti, vaan kyse on yksilöistä. Tarvitaan erilaisuutta. Tärkeitä asioita jää johtoryhmissä käsittelemättä, jos kaikki ovat yhtä mieltä kaikesta. Toimitusjohtaja joutuu välillä tekemään raskaita päätöksiä. Eurot vetävät yhteen suuntaan, ihmisen toiveet toiseen. Yritän aina nähdä ihmisen kaiken keskellä, olla oikeudenmukainen ja kohdata aidosti ihmisen, ei pelkkää roolia.

Artikkeli löytyy Me Naiset-lehden Naisjohtajuus-liitteestä 3.3.2021
Teksti: Kati Keturi

VAV on Vantaan kaupungin omistama yhtiö, joka rakennuttaa, omistaa ja hallinnoi vuokra-asuntoja Vantaalla. Omistamme 230 kiinteistöä, joissa on 11 000 asuntoa. Asunnoissamme asuu joka kymmenes vantaalainen.

VAV-konsernin muodostavat emoyhtiö VAV Yhtymä Oy sekä kaksi tytäryhtiötä, VAV Asunnot Oy ja VAV Palvelukodit Oy.