Ilmanvaihtoventtiilit puhtaiksi ja sisäilma kuntoon

Keväällä on hyvä kiinnittää huomiota ilmanvaihdon toimivuuteen. Korvaus- ja tuloilmaventtiilien puhdistus on asukkaan vastuulla, mutta niiden korjaus ja uusiminen kuuluu huoltoyhtiölle.

Keväällä pahimman katupölyn laskeuduttua tulee monessa kodissa ajankohtaiseksi ikkunanpesu, jonka yhteydessä on hyvä hetki tarkastaa ikkunoiden yläpuolella sijaitsevien ilmanvaihtoventtiilien kunto ja puhdistaa venttiilit.

Samalla kierroksella kannattaa käydä läpi myös kylpyhuoneessa, wc:ssä, vaatehuoneessa ja keittiössä sijaitsevien poistoilmaventtiilien tilanne. Venttiilit olisi hyvä pyyhkiä puhtaaksi kerran vuodessa.

Korvaus- ja tuloilmaventtiilien puhdistus huoneiston puolella kuuluu asukkaan vastuulle, mutta korjaus ja uusiminen huoltoyhtiölle. Jos venttiiliin kuuluu suodatin, tämän uusiminen on kiinteistön omistajan vastuulla.

Ilmanvaihtojärjestelmään liittyvät toimenpiteet riippuvat pitkälti siitä, onko kiinteistössä painovoimainen vai koneellinen ilmanvaihto.

Sisäilman laatua syytä tarkkailla

Asukas voi itse tarkkailla kotinsa sisäilman laatua ja ilmanvaihdon toimivuutta esimerkiksi ulkoa sisälle tullessaan. Jos ilma tuntuu sisällä tunkkaiselta ja postiluukku tai ulko-ovi vinkuu, ilmanvaihdossa voi olla jotakin pielessä.

Jos huoneiston ulko-oven avaaminen on raskasta, se voi kieliä asunnon liian vähäisestä tuloilman saannista ja pielessä olevista ilmanvaihdon säädöistä. Yksi hyvä keino on tarkkailla suihkun jälkeen kylpyhuoneen peiliin tiivistyneen kosteuden haihtumista. Jos se kestää yli kymmenen minuuttia, ilmanvaihto ei toimi parhaalla mahdollisella tavalla.

Lue lisää asiasta TÄSTÄ.