Ilmanvaihto

Toimiva ilmanvaihto takaa raikkaan ja terveellisen hengitysilman asunnossasi. Ilmanvaihdon tarkoituksena on poistaa asumisen arkisissa toimissa syntyvät epäpuhtaudet asunnosta sekä tuoda korvausilmaa ulkoa. Ilmanvaihto toimii siten, että huono ilma kulkeutuu pois pääsääntöisesti keittiön, kylpyhuoneen ja vaatehuoneen kautta. Raikas korvausilma kulkeutuu asuntoon olohuoneen ja makuuhuoneiden kautta.

Toimivan ilmanvaihdon tärkeimmät tekijät ovat laitteiden asianmukainen käyttö, säännöllinen huolto ja puhdistus sekä koko kiinteistön ilmanvaihtokanaviston puhdistus ja säätö. Ilmanlaatua voi hetkellisesti tehostaa tuulettamalla muutaman minuutin ajan. Läpiveto on tehokkain tapa. Pitkäksi aikaa auki jätetyt ikkunat ja ovet kuitenkin hukkaavat lämpöä.

Hyvä tietää:

  • Korvausilma tulee huoneistoon joko ulkoseinissä olevien raitisilmaventtiilien kautta tai ikkunankarmeissa olevien rakoventtiilien kautta.
  • Poistoilmaventtiilien säätöasentoa asukkaalla ei ole mahdollista muuttaa. Suurin osa asuinkiinteistöissämme on koneellisen poistoilmanvaihto, joka on ajastettu toimimaan niin, että osan vuorokaudesta poisto toimii täydellä teholla, osan puoliteholla. Asukkaat eivät voi vaikuttaa poistoilmakoneen käyntiaikoihin. Tämä tarkoittaa myös sitä, ettei liesituulettimessa ole lainkaan säätömahdollisuutta.
  • Ethän tuki korvausilma- ja poistoilmaventtiileitä missään tilanteessa.
  • Ilmanvaihdon toimivuutta ja imua voi testata laittamalla paperinpalan esimerkiksi kylpyhuoneen poistoilmaventtiilin päälle.
  • Venttiilit kannattaa puhdistaa säännöllisesti joko imuroimalla tai miedolla pesuaineella. Venttiilien pesu asumisen aikana kuuluu asukkaan tehtäviin.
  • Liesituulettimen rasvasuodatin on hyvä puhdistaa kerran kuukaudessa liottamalla se kuumassa pesuainevedessä, huuhtele ja kuivaa. Pesu asumisen aikana kuuluu asukkaan tehtäviin. Mikäli rasvasuodatin on huonokuntoinen, etkä saa sitä enää kotikonstein puhtaaksi, ilmoitathan asiasta huoltoyhtiöön.
  • Ethän jätä ikkunaa auki pitkäksi aikaa kylpyhuoneessa, WC:ssä tai saunassa kylmällä tai kostealla säällä, sillä se lisää sisäilman kosteutta ja aiheuttaa rakenteiden vaurioitumista.
  • Mikäli kiinteistöstä löytyy kuivaushuone tai sinulla on mahdollisuus kuivata pyykit ulkona, suosi näitä vaihtoehtoja suurien pyykkimäärien kuivatuksessa. Näin säästät kylpyhuonettasi liian suurilta kosteuspitoisuuksilta. Mikäli havaitset ilmanvaihdossa puutteita, ota yhteyttä huoltoyhtiöön.
  • Ilmanvaihtokanavien puhdistus ja säätö toteutetaan VAV:n toimesta noin 7 vuoden välein.
  • Mikäli asunnossasi on asuntokohtainen LTO-kone, suodattimien vaihdosta vastaa huoltoyhtiö kaksi kertaa vuodessa.

Ajankohtaista