Vantaalaisuutta ei kukaan ota pois

Vantaa on koomikko Ali Jahangirille sekä rakas kotikaupunki että paikka, jonka arjesta hän ammentaa hauskoja juttuja kerrottavaksi.

Muutimme Nyyrikintielle Perniön-vastaanottokeskuksesta juuri ennen juhannusta vuonna 1993. Meillä ei ollut alkuun sähköjä eivätkä kaupat olleet auki. Rakastin sitä paikkaa. Se oli ensimmäinen kotini Suomessa ja minulle tosi tärkeä.

Kodin lähellä oli Vantaanjoen uimaranta, jossa käytiin koko ajan uimassa. Naapurissa asui Pentti, jolla oli kyllä alkoholiongelma, mutta hän oli meidän ensimmäisiä kavereita. Aina kun tulimme veljen kanssa koulusta, Pentti oli siellä ja auttoi meitä. Pihapiirimme oli yhteisöllinen ja turvallinen. Toki se oli varmasti erilaista meille lapsille kuin aikuisille. Päiväkumpu oli tuolloin aika ongelmainen paikka, jossa asui paljon eri vähemmistöryhmiä. Perheellämme oli talon ainoa lankapuhelin.

Elämäni on oikeastaan aina pyörinyt Vantaan ja vantaalaisten ympärillä. Nyt asun muutaman kilometrin päässä lapsuuden maisemista. Olen suurimman osan elämästä yrittänyt soluttautua ja olla osa yhteisöä. Siksi kotikaupunki on tärkeä osa identiteettiäni. Vantaalaisuutta ei voi kukaan ottaa minulta pois.

Erilainen näkökulma

Olen yrittänyt puhua hyvää Vantaasta, toki vähän pilke silmäkulmassa, kuten että Vantaa on tällainen tavallisten ihmisten paikka. Jos asuisin Espoossa, todennäköisesti olisin vähän menestyneempi ja rikkaampi.

On ollut helppoa olla rajoja ylittävä koomikko, koska olin ensimmäisiä maahanmuuttajataustaisia alalla. Pelkästään jo lavalla oloni oli monelle ihmiselle kannanotto. Tällä hetkellä yritän vapautua itse itselleni asettamista kahleista, kun olen yrittänyt sopia tiettyyn muottiin.

Komiikkani syntyy asioista, joita kaduilla kulkiessa näen ja yritän käsitellä. Jonkun mielestä sellainen voi olla kantaa ottavaa, omasta mielestäni vain hauskaa. Pyrin aina löytämään oikeasta elämästä aiheita ja ottamaan vain tarpeeksi erilaisen näkökulman sen kertomiseen.

Sanotaan vaikka, että poikani tulee kysymään: ”isi mikä on ulkomaalainen?”. Kehotan häntä kysymään äidiltä, sillä hän on sellaisen kanssa naimisissa.

Keikkailemaan keväällä

Koronan takia kulttuuriala on kärsinyt mutta saanut varmasti uutta buustia. Tämä on antanut erilaisen sykäyksen, joka näkyy ehkä vasta myöhemmin. Uskon, että näemme tulevaisuudessa uusia tapoja viihdyttää yleisöä. Olisi kiinnostavaa tavata tyyppejä, jotka ovat aloittaneet stand upin korona-aikana. He ovat tehneet sen alusta asti etänä ilman liveyleisöä.

Ihmiset eivät myöskään pidä kulttuuria enää itsestäänselvyytenä vaan odottavat hartaasti, että teatterit ja keikkapaikat aukeavat taas. Minulla on toiveissa pyöräyttää livekeikat maaliskuussa käyntiin, jos tilanne sallii.

Ali Jahangiri

  • Stand up -koomikko ja juontaja, s. 1981
  • Tuli perheineen Iranista Suomeen turvapaikanhakijoina vuonna 1991
  • Asuu Vantaan Hakunilassa vaimon ja kolmen lapsensa kanssa
  • Vapaa-aikana kuskaa lapsia harrastuksiin, ui Kuusijärvellä avannossa ja pelaa padelia

Artikkeli löytyy myös Vavila-lehdestä 1/2021, jonka voit lukea kokonaisuudessaan osoitteessa Vavila-asiakaslehti – VAV.