Kiitos kun lajittelet muovipakkaukset

Mitä muovipakkauskeräykseen saa laittaa? Avainsana on pakkaus: keräykseen käyvät muovipakkaukset eli kaupasta ostettujen tuotteiden mukana tulevat muoviset pussit, rasiat, purkit, pullot ja muut tyhjät pakkaukset, joissa ei ole vaarallisen aineen jäämiä (esimerkiksi moottoriöljyä tai lääkejäämiä). Myöskään PVC-muovipakkaukset, joissa lukee PVC tai numerotunnus 03 eivät käy keräykseen. Ruoka- ja pesuainepakkauksissa PVC:tä ei käytetä.

Miten puhdas pakkauksen pitää olla?
Sellainen puhtaus riittää, että hajuja ja hometta ei synny, kun muoviroskaa kerätään kotona ja jätekatoksessa. Suuri osa pakkauksista ei tyhjennettyinä vaadi minkäänlaista puhdistamista. Tarvittaessa pakkauksen voi kevyesti huuhtaista kylmällä vedellä tai pyyhkiä rasvaa talouspaperiin.

Mitä muovipakkauksista tehdään?
Muovipakkaukset kuljetetaan Riihimäelle Fortumin muovijalostamoon. Siellä ne lajitellaan muovilaaduittain, pestään ja muovataan pieniksi rakeiksi, uusiomuovin raaka-aineeksi. Niistä valmistetaan muiden muassa tiskiharjoja, kukkaruukkuja, muovisäkkejä ja muoviputkia. Kierrätyskelvottomat muovit poltetaan energiaksi.

Koska muovit lajitellaan laaduittain, jo kotona muoveja lajiteltaessa pakkausten korkit ja kannet laitetaan keräysastiaan irrallisina, koska ne voivat olla erilaatuista muovia kuin muu pakkaus. Samasta syystä erilaatuisia muoveja ei saisi laittaa sisäkkäin. Muoviroskat voi kuitenkin pakata muovikassiin. Kiitos kun lajittelet!

Tietoa ja usein kysyttyä muovipakkausten lajittelusta löytyy sivulla hsy.fi/muovipakkaukset
Lajittelupulmiin kannattaa etsiä HSY:n jäteoppaasta hsy.fi/jateopas