Me lajitellaan – kierrättämisen teemavuosi käynnistyy

VAV:lla vuosi 2024 on lajittelun ja kierrättämisen teemavuosi. Vuoden aikana kiinnitämme huomiota lajitteluun, jätemäärän vähentämiseen ja kierrätysasteen parantamiseen. Teemavuosi on suunniteltu asukasvastausten pohjalta.

Helpottamista ja selkiyttämistä! Teemavuoden aikana keskitymme erityisesti lajittelun helpottamiseen. Helpotamme lajittelua muun muassa selkeillä HSY:n suunnittelemilla kuvallisilla lajitteluohjetauluilla. Ohjetaulut asennetaan jätetiloihin tai niiden läheisyyteen vuoden 2024 aikana. Lisäksi jaamme kotitalouksiin sähköisen, monikielisen lajitteluoppaan. Oppaat lähetetään sähköpostilla alkuvuonna niille asukkaillemme, joiden sähköposti on meillä tiedossa.

 

Tekstiilinkierrätystä helpottaa viime keväänä alkanut tekstiilikeräyskokeilu.  

Lajittelu ja kierrättäminen on tärkeää – ja kivaa! Innostamme asukkaitamme lajittelemaan esimerkiksi erilaisten kisojen avulla. Lisäksi etsimme lajittelusta kiinnostuneita aktiivisia asukkaita mukaan kierrätyslähettiläiksi. Kannustamme myös kiertotalouden edistämiseen ja yhteisölliseen tekemiseen. 

  • NYT: leikkimielinen ja informatiivinen lajitteluvisa on auki tammikuusta maaliskuun loppuun asti. Vastaa, opi lajittelutietoutta ja osallistu elokuvalippupakettien arvontaan! Voittajille ilmoitamme henkilökohtaisesti huhtikuussa 2024. 

Lajitteluvisaan pääset tästä

  • Maaliskuussa: tule mukaan kierrätyslähettilääksi! Aloitamme HSY:n kanssa yhteistyön lajitteluun kannustamiseksi. Seuraa VAV:n viestintää kevään aikana ja lue lisää tehtävästä. Kierrätyslähettiläät saavat henkilökohtaisen kiitospalkinnon. Lisäksi kaikkien kierrätyslähettiläskohteiden kesken arvotaan 400 euron asukastoiminnan lisämääräraha.  
  • Toukokuussa (tai vaikkapa talkoopäivän yhteydessä): tarpeettomien vaatteiden ja tavaroiden omatoiminen kirpputori. – Miltä juuri teidän naapurustostanne kuulostaisi kirppistellä esimerkiksi kansallisen siivouspäivän aikaan 25.5.2024?  
  • Elokuussa: julkaisemme asukkaiden toiveisiin perustuvan ”Miten lajitella pienessä tilassa” suunnittelukilpailun <3 Palkintona parhaasta suunnitelmasta (tekstikuvaus + valokuva) on 100 euron markettilahjakortti. 

Jakamistalous kannattaa ja säästää luonnon rajallisia resursseja: voisitko omistamisen sijaan yhteisomistaa, lainata, vuokrata tai yhteiskäyttää? VAV:lla on nyt laajennettu yhteiskäyttöautokokeilua Tikkurilan alueelle: Esikkotie 7, Kielotie 25, Lummetie 11, Orvokkirinne 4, Talvikkirinne 4, Talvikkirinne 9, Veturikuja 8, Veturikuja 9. Käyttöohjeet löytyvät näiden kohteiden asukkaiden OmaVAV-palvelusta.

Teemavuosi saa VAV:n kokeilemaan uutta 

  • SER-keräys: kokeilemme teemavuoden aikana sähkö- ja elektroniikkaromukeräyksen (SER) toimivuutta ja vaikutuksia. SER-keräys tarjotaan vain sitä tarvitseville kohteille. 
  • Keväällä toimitamme yhteen asukaskohteeseemme irralliset lajitteluastiat kodin lajittelumahdollisuuksia parantamaan. Kokeilukohde on valittu sen koon ja soveltuvuuden perusteella (muun muassa menneet ja tulevat keittiöremontit, kiinteiden lajitteluastioiden puute). Tiedotamme isännöitsijän kautta kohteelle käytännön asiat.

Teemavuoden kehitystoimenpiteiden on tarkoitus vaikuttaa kierrätysasteeseen. Kun sekajätteen määrä vähenee ja muiden jätejakeiden määrä kasvaa samassa suhteessa, keräysastioiden määriä tulee muuttaa. Tarkkailemme eri jäteastioiden määrän tarvetta sekä keräysväliä ja suunnittelemme tarvittavat kehitystoimenpiteet.

Uusien teemavuoden kehitystoimenpiteiden ja -kokeilujen lisäksi jatkamme myös suunnitelmien mukaisia jätepisteiden perusparannuksia, korjauksia sekä remontteja.

Tervetuloa seuraamaan VAV:n viestintäkanavia. Viestimme vuoden aikana lajittelu- ja kierrätysaiheesta nettisivuillamme ja facebookissa. Uutiset ja kierrätysvinkit kootaan uudelle nettisivullemme www.vav.fi/melajitellaan.