Miten säästää energiaa kerrostalokodissa?

Monissa kotitalouksissa mietitään parhaillaan, millaisilla muutoksilla arjen kulutuskäyttäytymisessä voisi tehokkaimmin säästää energiaa. Sähkönhinnan nousu ja kansainvälisessä keskustelussakin esillä oleva energiakriisi mietityttävät myös monia asukkaitamme. Siksi kokosimme yhteen parhaat energiansäästövinkit kerrostaloasujille.

 

1. Lyhennä suihkuhetkiä

Lämmin vesi on yksi kotiemme suurimmista energiasyöpöistä. Helppoja tapoja lämpimän veden käytön vähentämiseen ovat esimerkiksi suihkuhetkien lyhentäminen ja täysien pyykki- ja astiakoneellisten pyörittäminen. Sammuta vesihana hampaiden pesun ajaksi ja vältä juoksevan veden alla tiskaamista.

2. Alenna lämpötilaa

Pienikin lämpötilan lasku huoneistossa voi vähentää energiankulutusta merkittävästi. Esimerkiksi oleskelu- ja makuuhuoneissa suositeltu lämpötila on noin 20 astetta. Myös saunoessa kannattaa kiinnittää huomiota lämpötilaan – parhaat löylyt syntyvät 80 asteen lämpötiloissa, eikä energiaakaan kulu yhtä paljon kuin 100 asteisessa saunassa. Saunomiskerrat ja löylyttelyjen kesto ovat myös hyviä paikkoja tarkastella omaa energiankulutusta.

3. Sammuta laitteet ja valot, kun niitä ei tarvita

Käynnissä tai valmiustilassa olevat laitteet vievät energiaa, vaikka eivät olisi käytössä. Sammuta laitteet, kuten tietokone ja televisio, tai irrota virtajohto pistorasiasta silloin kun laitteet eivät ole käytössä.
Valojen sammuttamisen lisäksi myös lampuilla voi vaikutta energiankulutukseen. Vaihda hehku- ja halogeenilamput energiatehokkaisiin LED-lamppuihin ja hyödynnä luonnonvaloa käyttämällä esimerkiksi aurinkokennovalaisimia.

4. Jos huomaat asunnossasi korjaustarpeita, ilmoita niistä ajoissa

Viallisesti toimivat kodinkoneet tai saumoista vetävät ikkunat kuluttavat enemmän energiaa. Ilmoita meille, jos huomaat asunnossasi puutteita – laitetaan yhdessä kotisi energiasyöpöt kuriin.

 

Me VAV:lle teemme pitkäjänteistä työtä energiatehokkuuden puolesta. Toimintaamme ohjaavat energiatehokkuusseurantajärjestelmä (ETJ+) ja valtakunnallinen energiatehokkuussopimus VAETS.

– ETJ+ tarkoittaa sitä, että me VAV:lla olemme sitoutuneet aktiivisesti seuraamaan kiinteistöjen energiankulutusta ja jatkuvalla kehityksellä parantamaan energiatehokkuutta, kertoo VAV:n energiavastaava Jarkko Mäkelä.

Asukkaille nämä tekniset ja käyttötekniset toimenpiteet näkyvät siten, että asuntojen vanhentunutta laitteistoa uusitaan ja rikki menneitä koneita uusitaan.

– Säätömuutoksilla haemme parempaa energiatehokkuutta asumisviihtyvyydestä tinkimättä, Mäkelä kertoo.

VAV:lla energiatehokuuden parantamiseen on kiinnitetty huomiota jo useiden vuosien ajan. Energiatehokkaita ratkaisuja on tehty muun muassa valaistukseen ja ilmanvaihtoon liittyen.

– Uusimme koko valaistusjärjestelmän useisiin kymmeniin kiinteistöihimme vuosittain. Vaihdamme lamput energiatehokkaisiin LED-valaisimiin niin ulko- kuin sisätiloissa ja asennamme käyttöön tutkajärjestelmän, jonka avulla valot palavat vain silloin, kun joku liikkuu tiloissa. Näin ollen valot eivät pala käytävillä turhaan, Mäkelä kertoo.