Parveke tai piha kesäkuntoon

Kesä on kohta taas täällä, ja se tarkoittaa, että on aika valmistella kodin parveke tai huoneistopiha kesäteloille. Viihtyisä parveke tai huoneistopiha on parhaillaan rentouttava tila, jossa voi nauttia lämpimistä kesäpäivistä.

Parvekkeen perushuolto

Ennen kuin ryhdyt parvekkeen sisustamiseen, on hyvä aloittaa perusteellisella siivouksella. Poista roskat ja pöly parvekkeelta, pese lattiat. Huomioi naapurit: älä tomuta pölyisiä tekstiilejä parvekkeella. Varmista myös, ettei pesuvedet roisku tai valu naapureiden ehkä jo siivotuille parvekkeille. Tästä syystä pese maltillisella vesimäärällä, älä siis kaada ämpärillä vettä parvekkeen lattialle tai letkuta sitä puhtaaksi. Jos parvekkeellasi on lasit, muista turvallisuus parvekelaseja pestessä.

Huoneistopihakin vaatii hoitoa

Jos käytössäsi on huoneistopiha, pienet hoitotoimet kuuluvat myös siihen. Haravoi nurmikko ja vie haravointijäte joko biojäteastiaan tai mahdolliselle talkoolavalle. Huoneistopihan nurmikon leikkaus ja rikkaruohojen kitkentä kuuluvat kesäaikaan. Erityisesti siemenistä kasvamaan alkaneet puun taimet on hyvä poistaa heti tuoreeltaan pieninä, sillä ne aiheuttavat isommiksi kasvaessaan vahinkoa rakenteille.

Jos huoneistopihaa ympäröi aita, sen voi pestä vedellä. VAV:n viherhoito leikkaa pihalla kasvavat pensaat ja pensasaidat muotoon kesän aikana. He leikkaavat pensasaidat myös pihan puolelta, joten heillä tulee olla pääsy esteettömästi leikkaamaan pensasaitaa. Jos pihalle ei voi mennä, asukas huolehtii itse pensasaidan leikkauksesta pihan puolelta.

Sisusta ja nauti

Kasvit tuovat parvekkeelle ja pihalle eloa ja viihtyisyyttä. Suojaiselle parvekkeelle tai pihalle voi jo laittaa kylmyyttä kestäviä kasveja. Valitse kasveja, jotka sopivat juuri sinun parvekkeellesi. Varjoisan paikan kasvit eivät viihdy paahteisella parvekkeella tai toisin päin. Istuta kukkia, yrttejä ja viherkasveja ruukkuihin tai amppelikoreihin parvekkeen tai pihan reunustoille. Muista kuitenkin, että kiinteisiin seiniin tai kaiteisiin ei saa porata reikiä. Huoneistopihoilla saa istuttaa kasveja ainoastaan siirreltäviin ruukkuihin. Muista myös kastella kasvit säännöllisesti ja lannoittaa niitä tarpeen mukaan.

Valitse mukavia ja kestäviä kalusteita. Lisää mukavuutta pehmusteilla, tyynyillä ja vilteillä, joita voit käyttää istuimien pehmusteina tai lämmikkeinä viileämpinä iltoina. Lisäksi pieni aurinkovarjo voi tarjota suojaa liialta auringonpaisteelta ja lisätä mukavuutta kuumina päivinä.

Suomen kesäillat ovat valoisia, mutta silti valaistus luo tunnelmaa ja tekee parvekkeesta viihtyisän. Ripusta valonauhoja tai lyhtyjä parvekkeen kaiteisiin tai seinille, tai käytä pieniä ulkokäyttöön sopivia valaisimia luomaan pehmeää valaistusta. Voit myös valita aurinkokennolla toimivia valaisimia, jotka latautuvat päivän aikana ja syttyvät automaattisesti illan tullen.

Viimeisenä mutta ei vähäisimpänä, muista aina pitää mielessä turvallisuus. Parvekkeilla saa grillata ainoastaan sähkögrillillä, huoneistopihoilla on sallittua käyttää sekä sähkö- että kaasugrilliä. Pieniä kynttilöitä saa polttaa ainoastaan valvotusti.

Näiden vinkkien avulla voit luoda upean ja viihtyisän kesäkeitaan omalle parvekkeellesi tai huoneistopihallesi. Sitten vaan nauttimaan rentouttavista hetkistä ulkoilmassa!