Vaikeuksia vuokranmaksussa, mitä tehdä?

Joskus elämässä tapahtuu muutoksia, jotka horjuttavat talouden tasapainoa. Me VAV:lla haluamme auttaa asukkaitamme haastavien tilanteiden ratkaisemiseksi ja esimerkiksi vuokranmaksuvaikeuksiin on saatavilla tukea.

Vuokranmaksutilanteen voit tarkistaa milloin vain itse OmaVAV:istasi. Lisäksi VAV:in vuokravalvonnasta saat tietoa vuokranmaksutilanteeseesi liittyvistä asioista. Vuokravalvonnasta voit myös tiedustella maksusuunnitelman mahdollisuudesta. Lisäksi VAV:n asumisneuvonta auttaa haastavien tilanteiden ratkomisessa asukkaan omia voimavaroja tukien ohjauksen ja neuvonnan keinoin. Ole yhteydessä mahdollisimman varhaisessa vaiheessa vuokranmaksuvaikeuksien tai muiden asumiseen liittyvien haasteiden yllättäessä.

Jos sinulla on vuokranmaksuvaikeuksia, on tärkeää että olet itse aktiivinen vuokranantajan suuntaan. Esimerkiksi asumisneuvojan kanssa on mahdollista käydä läpi taloudellista tilannetta ja suunnitella yhdessä, miten tilanteesta voi selvitä esimerkiksi maksusuunnitelman avulla.

Maksusuunnitelma voi hetkellisesti tuntua tiukaltakin. Sen tarkoitus on kuitenkin turvata asumista ja auttaa suuntaamaan voimavaroja tilanteen ratkaisemiseksi. Vastuu omasta taloudesta ja vuokranmaksusta on loppukädessä aina asukkaalla itsellään.

 

Tarkista myös, oletko oikeutettu tukiin

Kela myöntää yleistä asumistukea, jonka tarkoitus on auttaa sinua asumismenojen maksamisessa. Asumistuki myönnetään yhteisesti ruokakunnalle, ja siihen vaikuttavat kaikkien ruokakunnan jäsenten tulot. Jossain tilanteessa voi olla mahdollista saada asumistuen lisäksi myös toimeentulotukea. Kelan sivuilta löytyvillä laskureilla (asumistukilaskuri ja laskuri perustoimeentulotuesta) voit helposti tarkistaa, voitko saada asumis- tai perustoimeentulotukea.

 

Vuokravelat voi saada haltuun, mutta pahimmillaan ne voivat johtaa asunnon menettämiseen

Me VAV:lla kannustamme asukkaitamme asukkaan omaan aktiivisuuteen sekä avun ja tuen hankkimiseen asumisen ongelmissa. Joskus käy kuitenkin niin, että asukas ei saa tilannettaan kuntoon.

Muistutamme maksuvaikeuksissa olevia asukkaitamme, kun vuokra tai sen osa jää ensimmäisen kerran maksamatta. Jos vuokra jää kokonaan maksamatta tai sitä on maksettu jo pidempään vain osittain, tilanne saattaa muuttua nopeastikin vakavaksi. Pahimmassa tapauksessa saatat menettää kotisi, jos velkaantuminen jatkuu.

VAV:n Asumisneuvonnan ja vuokravalvonnan tavoitat helpoiten OmaVAV -palvelussa, jossa voi jättää milloin tahansa viestin vuokravalvontaan tai asumisneuvontaan. Palvelemme myös puhelimitse tai sähköpostitse seuraavasti:

Asumisneuvonta

Ma–to klo 10.00–13.00
Puhelin: 010 235 1460
asumisneuvonta@vav.fi

Vuokravalvonta

Ma–to klo 10.00–13.00
Puhelin: 010 235 1460
vuokravalvonta@vav.fi

Voit tarkistaa maksutilanteesi myös OmaVAV-palvelussamme.