Kiinteistöjen lämmityskausi on alkanut

Syys-lokakuussa valmistaudumme ottamaan vastaan talven. Lämmityskausi alkaa viikolla 37, jolloin huoltoyhtiöt aukaisevat VAV:n kiinteistöjen lämmityksen kesäsulut ja lämpö lähtee kulkemaan patteriverkostoon.  On hyvä huomioida, että automatiikka säätelee lämmitysjärjestelmän lämpötilaa.

Alkusyksystä päivät ovat usein lämpimiä, eikä lämpötila ehdi laskea niin että patterit alkaisivat lämmittämään asuntoa. Mikäli asunnon lämpötila laskee lämmityskauden aikana alle 20 asteen, voi asukas olla yhteydessä huoltoyhtiöön, joka tarkastaa asunnon lämpötilan.

Lämmityskauden alkaessa parvekkeen ovi ja ikkunat tulee sulkea, ettei lämpö karkaa harakoille. Asunnon tuuletus on hyvä tehdä läpivetona ja mahdollisimman lyhyesti. Koneellinen ilmastointi tuo asuntoon raitista ilmaa korvausilmaventtiileistä ja asunnoissa, joissa on lämmön talteenottojärjestelmä, korvausilma tulee asuntoon suodatettuna ja lämmitettynä korvausilmaventtiilistä.

Lämmityskauden alkaessa on hyvä myös puhdistaa asunnon poistoventtiilit ja korvausilmaventtiilit. Ohjeet tähän löytyvät asunnossa olevasta kodinkansiosta.

Lämmitys kohdilleen

Lämmityskauden alkaessa on testattava pattereiden ja termostaattien toiminta kiertämällä niitä ääriasennosta toiseen ja tunnustelemalla alkaako patteri lämmetä. Huonelämpötiloja kannattaa mitata ja tarkkailla läpi lämmityskauden. Luotettavan mittaustuloksen saa asettamalla mittarin huoneen väliseinälle, reilun metrin korkeuteen. Energiataloudellinen lämpötila on 20‒22 °C, makuuhuoneessa asteen, pari alempi.

Vetoa voi vähentää

Ilman viilentyessä mahdollinen vedon tunne voi houkutella nostamaan huonelämpötiloja suositusten yläpuolelle. Se ei kuitenkaan ole tarpeen. Ensin on syytä tarkistaa ikkunoiden tiivisteet ja varmistaa, että raitisilmaventtiilit tuloilmaikkunoissa ja muissa ilmaventtiileissä ovat talviasennossa. Tämä hidastaa talvella liiankin tehokasta painovoimaista ilmanvaihtoa ja vähentää vedon tunnetta. Kaikkia raitisilmaventtiileitä ei pidä talvellakaan sulkea kokonaan.

Pesutilojen lattialämmitys päälle

Mikäli pesutilojen lattialämmitys ei vielä ole päällä, nyt se viimeistään kannatta kytkeä. Sopivasti säädetty lattialämmitys tuntuu jalkapohjissa vain hieman lämpimänä. Pesutilojen ilmanvaihdon on toimittava koko ajan, myös koneellisen ilmanvaihdon pitää olla aina päällä. Saunaa lämmitettäessä kannattaa kuitenkin vähentää löylyhuoneen ilmanvaihtoa esimerkiksi pienentämällä poistoilmanvaihtoa.

Lämpöä syksyyn!

Lähde: VAV ja Motiva