udisrakennus tulee muodostamaan Tikkurilan vanhustenkeskuksen yhdessä tontilla jo sijaitsevan Simonkylän vanhustenkeskuksen kanssa.
Vedenkulutuksessa viisaammaksi
05.06.2020Ajankohtaista, Vavila
Kodin suurimpiin vesisyöppöihin kuuluvat pitkät suihkut ja rikkinäiset vesikalusteet. Mukavuudesta ei tarvitse tinkiä, mutta vartin ja viiden minuutin suihkuilla on valtava ero.
Selvitimme, miten iso osa kodin energian kokonaiskulutuksesta menee ainoastaan veden lämmittämiseen ja mitä hyötyä on ekotoiminnoilla varustetuista vesikalusteista.
VAV seuraa vedenkulutusta kiinteistötasolla, ei asuntokohtaisesti. Jokaisella asukkaalla on kuitenkin mahdollisuus seurata oman talonsa kokonaiskulutusta OmaVAV-palvelussa osoitteessa oma.vav.fi.
Oheinen esimerkki havainnollistaa vedenkulutuksen merkitystä kotitalouden energiankulutuksessa näyttämällä, miten vedenkulutus vaikuttaa kolmihenkisen perheen energiankulutukseen vuositasolla. Vedenkulutus on kaikkein suurin energiankulutusta lisäävä tekijä, ja siksi siihen on syytä kiinnittää huomiota.
Kuinka paljon kulutan?
Miten paljon vettä sinä kulutat?
VAV laskuttaa vedenkulutuksen tällä hetkellä asunnon henkilöluvun mukaan. Valmistaudumme jo kuitenkin pikku hiljaa mittaamaan ja laskuttamaan veden kulutusta jatkossa asuntokohtaisesti.
Vuonna 2018 voimaan tulleen EU-direktiivin säädöksen mukaisesti lämpimän veden laskutus asuinkiinteistöissä perustuu jatkossa asuntokohtaisen kulutuksen mittaamiseen. Laki on vielä vahvistamatta, ja sen käyttöönotto etenee tulevaisuudessa hyvin maltillisesti.
Vuodesta 2011 lähtien VAV:n uusiin asuntoihin on asennettu huoneistokohtaiset mittarit. Olemassa olevan kiinteistökannan korjaaminen on varsin hidasta, mikä osaltaan viivyttää huoneistokohtaiseen kulutukseen perustuvan laskutuksen käyttöönottoa. Laki ja sen myötä tehtävät muutokset tukevat VAV:n tavoitteita vähentää vedenkulutusta huomattavasti tulevina vuosina.
Näin aloitat!
Veden kulutuksessa jokainen voi säästää – ympäristön lisäksi kulutuksen kohtuullistamisesta kiittää myös lompakko!
- Varmista, että kaikki vesikalusteesi ovat toimintakunnossa. Jos havaitset vuodon tai epäilet jotain tavallisesta poikkeavaa, ilmoita välittömästi huoltoon. Näin huolto pääsee jäljittämään mahdollista epäkohtaa nopeasti ja parhaassa tilanteessa suuremmilta vahingoilta säästytään.
- Vältä tarpeetonta vedenkäyttöä. Kohtuullista vedenkäyttöaikoja lyhentämällä suihkua tai sulkemalla hana tarpeettomissa tilanteissa. Monet kodin vesikalusteista on myös varustettu ekotoiminnolla, jolla on yhteinen päämäärä asumisen kustannusten ja vedenkulutuksen kohtuullistamisessa. Säästöominaisuutta on suositeltavaa käyttää aina, kun mahdollista.
- Valitse energiatehokkaat koneet ja käytä niitä tehokkaasti. Vältä koneiden vajaatäyttöä ja mieti, milloin vettä kuluttavia laitteita käytetään.
Lähde: LVI-asiantuntija Kai Forsén, VAV
Tämä artikkeli löytyy kevään VAVILA-lehdestä, lue koko lehti osoitteessa vav.fi/tietoa-meista/vavila/.