Suihku tiputtaa vettä.

Vedenlotraus kuriin

Kiinteistöjen ylläpito- ja energiakustannukset kasvavat nopeammin kuin vuokrat. Etätyö on lisännyt sekä kotona vietettävää aikaa että veden- ja energiankulutusta. 

Asukkaat halutaan mukaan vedensäästötalkoisiin, koska kulutustottumuksia muuttamalla voidaan vähentää merkittävästi veden- ja energiakulutusta sekä sitä kautta kiinteistön kustannuksia ja vuokrankorotuspaineita.

Kestävää vedenkäyttöä kohti 

Suomalaisten vedenkäyttötavoissa on suuria eroja ja vähemmän vettä kuluu asuntokohtaisen vedenmittauksen talouksissa. Vettä kuluu jopa 20 litraa vähemmän päivässä asukasta kohden oman vesimittarin talouksissa. Monelle vesilaskun kasvu saattaa tulla yllätyksenä, kun kiinteästä hinnasta siirrytään kulutukseen perustuvaan asuntokohtaiseen laskutukseen. Asuntokohtainen mittaus yleistyy hitaasti ja siksi on tärkeää panostaa vedenkäyttötavoista viestimiseen ja luoda kestäviä vedenkäyttötapoja.

Vedenkulutuksessa on ympäristönäkökohtien lisäksi kyse myös kustannuksista. Vesimaksut ovat kasvaneet ja tämä lisää vesimaksujen korotuspainetta. VAV:lla vesimaksu peritään vuokrassa asunnon henkilöluvun mukaan. Huoneistokohtainen vedenmittaus on yhdessä tänä vuonna valmistuneessa kiinteistöissä Veromiehessä.

Myös VAV:lla vedenlaskutus tulee muuttumaan, kun valmistuvissa kiinteistössä otetaan asukkaan kulutukseen perustuva laskutus käyttöön. Lisäksi huoneistokohtaiset vesimittarit asennetaan linjasaneerausten ja peruskorjausten yhteydessä vanhoihin kiinteistöihin.

VAV:lla toteutettiin vuonna 2020 Energiaremppa -kampanjassa, jossa seurattiin kolmen VAV-kodin veden-, sähkön- ja lämmönkulutusta. Voit tutustua Energiaremppaajien säästövinkkeihin Energiansäästövinkkejä – VAV -sivulla.

Tutustu myös kesäkuussa 2020 julkaistuun artikkeliin Vedenkulutuksessa viisaammaksi – VAV.