Vedensäästäjän muistilista

Lämmin vesi on yksi kotiemme suurimmista energiasyöpöistä. Paras ja tehokkain keino energiansäästöön kerrostaloasujille onkin kiinnittää huomiota vedenkulutukseen. Kokosimme muistilistan, jonka avulla voi helposti tarkastella omia vedenkäyttörutiineja ja pohtia, voisiko omasta arjesta löytyä keinoja vedensäästämiseen. 

 

Suihkuttele viisaasti 

Suihkuhetkien lyhentäminen on paras keino säästää vettä ja sähköä. Muista sammuttaa suihku saippuoinnin ajaksi ja vesihana hampaiden pesun ajaksi. 

Käytä pyykki- ja astianpesukoneita  

Pyykki- ja astianpesukoneet ovat tehokkaita vedenkäyttäjiä – ne kuluttavat pesemiseen vain tarvitsemansa määrän. Käsin tiskaaminen kuluttaa tutkitusti enemmän vettä, kuin astianpesukone. Useimmissa pyykinpesukoneessa voit valita pesuvedenlämpötilan – suurimmalle osalle pyykeistä riittää, että ne pestään alhaisemmissa 30 ja 40 asteen pesulämpötiloissa.  

Vuodot kuriin 

Viallisesti toimivat kodinkoneet, vuotava hana tai vessanpönttö kuluttaa turhaan vettä ja energiaa. Ilmoita meille, jos huomaat pöntön tai hanan vuotavan – laitetaan yhdessä kotisi energiasyöpöt kuriin. 

Yhdessä voimme säästää myös rahaa 

Vedenkulutuksessa on ympäristönäkökulmien lisäksi kyse myös kustannuksista. Veden hinta, erityisesti lämpimän veden osalta, on kallistunut, mikä tuo vesimaksuihin korotuspainetta. VAV:lla vesimaksu peritään joko vuokrassa asunnon henkilöluvun mukaan tai erillisenä maksuna huoneistokohtaisen mittauksen mukaan.