Vinkkejä kodin sähkönsäästöön

Lähes kaikissa kodeissa voi helposti säästää jopa kymmenen prosenttia sähköä, jos muuttaa asumis- ja käyttötottumuksiaan. Eikä asumismukavuudesta tarvitse silti tinkiä.

Sähkön säästämisen alkuun pääsee katsomalla kulutustietonsa oman sähköyhtiön verkkopalvelusta tai sähkölaskusta. Jos kulutuslukema huolestuttaa, voi lainata sähkönkulutusmittarin, joka kertoo kunkin laitteen kulutuksen. Mittareita lainaavat monet energiayhtiöt ja kirjastot.

Kodinkoneet kuluttavat yleensä vähän

Suomalaisasuntojen keskimääräinen vuosittainen sähkönkulutus vaihtelee pienen kerrostaloasunnon noin 2 000 kilowattitunnista ison sähkölämmitystalon noin 40 000 kilowattituntilukemaan.

Kodinkoneet ja käyttöelektroniikka kuluttavat keskimäärin vähän. Vuorokaudessa jääkaappi kuluttaa noin 0,5 kilowattituntia (kWh) ja televisio 0,1 kWh. Uudet laitteet toimivat vähemmällä sähköllä kuin vanhat.

Todellisia sähkösyöppöjä ovat lämmitys, ilmastointi ja veden lämmitys. Kerrostalokolmion ilmastointi tai sähkölämmitys ahmii sähköä noin viisi kWh vuorokaudessa; lämminvesivaraaja kolme kWh ja viisineliöisen kylpyhuoneen lattialämmitys 2,5 kWh vuorokaudessa.

Näillä esimerkkikulutuksilla television sähkölaskuksi tulee muutamia euroja, mutta sähkölämmitys maksaisi satoja euroja vuodessa – sähkösopimuksesta riippuen.

Vinkkejä sähkön säästämiseksi

1.     Alenna huonelämpötila ainakin huoneissa, jotka ovat vähällä käytöllä. Yhden asteen pudotus vähentää viisi prosenttia lämmityskuluja. (99 prosenttia VAV:n asunnoista on varustettu patteritermostaateilla. Asunnosta riippuen, asuntojen tai jopa eri huoneiden, lämpötilaa voi itse säätää patteritermostaatilla.)

2.     Osassa VAV:n asunnoissa on oma sauna. Älä lämmitä saunaa turhaan. Jos sähkökiuas on päällä turhaan kymmenen minuuttia kerran viikossa, samalla sähkömäärällä voi pestä koneellisen astioita joka päivä lähes puoli vuotta, pesukoneen mallista ja energiankulutuksesta riippuen.

3.     Mene saunaan heti, kun sauna on lämminnyt haluttuun lämpötilaan. Jos esimerkiksi 75 asteen lämpötilasta nostaa sähkökiukaan lämmön sataan asteeseen, sähköä kuluu noin 25 prosenttia enemmän.

4. Sulje lattialämmitys, kun olet kauan pois kotoa. Huomaathan, että lattiat ovat lämpimiä noin vuorokauden sisään lattialämmityksen takaisin päälle kytkemisen jälkeen.

5. Jos lyhennät suihkua minuutilla, näet pian pienempiä euromääriä sähkö- ja vesilaskuissa.

6. Osassa asuntojamme voi säätää koneellista ilmanvaihtoa (pääsääntöisesti rivitaloasukkaat voivat, kerrostaloasukkaat eivät): tarkkaile koneellista ilmanvaihtoa säännöllisesti. Jos tuntuu vetoa tai kuuluu outoja ääniä, ilmanvaihtolaite pitää säätää kuormituksen mukaiseksi. Säädöt löytyvät oppaasta.

7. Myös sammutetut ja lepotilaiset sähkölaitteet kuluttavat sähköä. Irrota siis laitteet pistorasiasta yöksi. Kätevin on pistorasiasarja, jonka yhdellä painalluksella katkaiset monen laitteen energiankulutuksen.

8. Vaihda lamput energiatehokkaisiin ledilamppuihin.

9. Löydät juuri oikean ja säästävimmän käyttötavan kunkin laitteen käyttöohjeista.

 

Lähde: Motiva ja VAV