Vuokranmaksu

Asuntosi vuokranmaksuerittelyn ja laskutiedot saat aina vuodeksi kerrallaan. Samassa maksulomakkeessa on siis koko vuoden maksut, eikä erillisiä kuukausilaskuja lähetetä. Uuden vuokranmaksuerittelyn saat vuosittain vuokrantarkistuksen yhteydessä. Voit ladata ja tulostaa maksulomakkeen myös OmaVAV-palvelusta.

Vuokran eräpäivä on kuukauden 2. päivä. Eräpäivä perustuu lakiin, eikä sitä voi siirtää. Maksaessa kannattaa aina käyttää laskulla olevaa viitenumeroa. Näin varmistat, että maksu kohdistuu juuri sinun vuokraasi.

Vuokran määrä tarkistetaan vuosittain. Mahdollisesta vuokrankorotuksesta ilmoitetaan kirjallisesti vähintään kaksi kuukautta ennen uuden vuokran voimaantuloa.

Varaamiesi saunavuorojen ja autopaikkojen maksut tulee maksaa vuokran yhteydessä. Ellei näitä lisämaksuja ole merkitty laskulomakkeeseen, ne tulee lisätä itse. Muutokset varauksissa näkyvät vasta seuraavassa vuokranmaksuerittelyssä. OmaVAV-palvelussa muutoksilla korjattu lasku on tulostettavissa noin viikon kuluessa varauksesta tai varauksen peruutuksesta.

Omia vuokratietojasi voit seurata OmaVAV-palvelussa. Palvelussa voit katsella ja tulostaa ajantasaisen maksutilanteesi, maksuhistoriasi ja laskutietosi, ja sen kautta voit myös lähettää viestejä vuokravalvontaan tai asumisneuvontaan.

Jos et saa vuokraa maksettua ajoissa, ota yhteyttä VAV:n vuokravalvontaan. Yhteystiedot löydät vuokralaskulta ja OmaVAV-palvelusta. Alle kahden viikon mittaisista viivästymisistä ei tarvitse ilmoittaa erikseen. Myöhästyneille vuokranmaksuerille peritään kuitenkin korkolain mukaista viivästyskorkoa.

Yli kaksi viikkoa myöhästyneistä maksuista lähetetään maksukehotus. Tästä aiheutuu perintäkuluja 5 euroa lähetettyä kehotusta kohden. Jatkuva vuokranmaksun laiminlyönti johtaa vuokrasopimuksen purkamiseen ja häätöön

Myös asumisneuvojamme ovat palveluksessasi etsittäessä ratkaisua asumisen ongelmiin. Tarvittaessa sinun kannattaa myös tarkistaa oikeutesi Kelan asumistukeen sekä mahdolliseen toimeentulotukeen.

Vesimaksu

Vesimaksu peritään vuokran yhteydessä erillisenä käyttökorvausmaksuna asukasmäärän mukaisesti. Jos asunnossa asuvien asukkaiden lukumäärä muuttuu, muistathan ilmoittaa oikeat asukastiedot VAV:n asiakaspalveluun ja väestörekisteriin. Asukastiedot voi VAV:n asiakaspalveluun päivittää ainoastaan vuokrasopimuksen sopimusosapuoli.

Asunnon asukastiedot tarkistetaan vuosittain väestötietorekisteristä. Jos selviää, että asukas ei ole huolehtinut oikean asukasmäärän ilmoittamisesta, veloitetaan puuttuvat vesimaksut tarkistuksen yhteydessä. Tällöin vesimaksun yhteydessä peritään myös laskutuksen kulut.

E-lasku

VAV:n laskut on mahdollista saada suoraan omaan verkkopankkiin e-laskuina. Siirtymällä e-laskutukseen saat ilmoituksen kuukausittaisesta vuokranmaksusta ja muista mahdollisista VAV:n laskuista suoraan verkkopankkiisi, eikä sinun tarvitse näppäillä tilisiirtotietoja käsin.

VAV:n e-laskutuksen otat käyttöön kirjautumalla verkkopankkiisi ja valitsemalla verkkopankissa VAV Asunnot Oy:n sellaiseksi laskuttajaksi, joka lähettää sinulle e-laskuja. Lisätietoja ja apua e-laskutukseen siirtymisestä voit kysyä pankistasi.

Asumisen tuet ja Kela

VAV tekee yhteistyötä Kelan kanssa. Yhteistyö kattaa Kelan myöntämien asumisen tukien, kuten yleisen asumistuen, eläkkeensaajan asumistuen ja sotilasavustuksen piirissä olevat vuokralaiset. Kela saa tukiin tarvittavat vuokrasopimustiedot ja vuokranantajan maksutiedot suoraan VAV:n tietojärjestelmästä. Jos olet asumistuen piirissä, sinun ei tarvitse toimittaa esimerkiksi vuokrasopimusta tai vuokrankorotusilmoitusta Kelaan, jolloin asioimisesi helpottuu.

Ajankohtaista