Vuokranmaksu

Saat asuntosi vuokranmaksuerittelyn ja laskutiedot aina vuodeksi kerrallaan. Samassa maksulomakkeessa on koko vuoden maksut, eikä erillisiä laskuja lähetetä.

Uusi vuokranmaksuerittely lähetetään  saat vuosittain kun vuokraa tarkastetaan. Voit tarkastaa maksutietosi myös OmaVAV-palvelusta.

Vuokran eräpäivä on kuukauden 2. päivä, eikä sitä voi siirtää. Kun maksat vuokraasi, käytä laskulla olevaa viitenumeroa. Näin varmistat, että maksu kohdistuu juuri sinun vuokraasi.

Vuokran määrä tarkistetaan vuosittain. Mahdollisesta vuokrankorotuksesta ilmoitetaan kirjallisesti vähintään kaksi kuukautta ennen uuden vuokran voimaantuloa.

Jos olet varannut saunavuoroja tai autopaikkoja, niiden maksut tulee suorittaa samassa yhteydessä vuokran kanssa. Jos näitä lisämaksuja ei ole laskussa erikseen, ne täytyy lisätä itse. Mahdolliset muutokset näkyvät seuraavassa vuokranmaksuerittelyssä. OmaVAV-palvelusta löydät korjatun laskun noin viikon kuluttua varauksesta tai varauksen peruutuksesta.

Voit seurata omia vuokratietojasi OmaVAV-palvelussa. Palvelussa voit katsella ja tulostaa ajantasaisen vuokranmaksutilanteesi, maksuhistoriasi ja laskutietosi, ja sen kautta voit myös lähettää viestejä vuokravalvontaan tai asumisneuvontaan.

Vaikeuksia maksaa vuokra?

Jos et saa vuokraa maksettua ajoissa, ota yhteyttä VAV:n vuokravalvontaan. Ole yhteydessä meihin rohkeasti mahdollisimman hyvissä ajoin. Näin voimme yhdessä varmistaa, ettei maksuvaikeudet pääse kasaantumaan.

Alle kahden viikon mittaisista viivästymisistä ei tarvitse ilmoittaa erikseen. Kuitenkin myöhästyneistä maksuista peritään viivästyskorkoa korkolain mukaan.

Jos maksu on yli kaksi viikkoa myöhässä, lähetetään maksukehotus. Jokaisesta lähetetystä kehotuksesta peritään 5 euron perintämaksu. Jatkuva vuokran maksamatta jättäminen voi johtaa vuokrasopimuksen purkamiseen ja häätöön.

Jos sinulla on taloudellisia vaikeuksia, voit selvittää oikeutesi Kelan asumistukeen tai toimeentulotukeen. Kelan asumistuki voi myös siirtyä suoraan vuokranantajalle, mikä voi auttaa vuokran maksamisessa.

Myös asumisneuvojamme ovat palveluksessasi etsittäessä ratkaisua asumisen ongelmiin.

Vesimaksu peritään kaikista asukkaista

Vesimaksu peritään vuokran yhteydessä. Se on erillinen käyttökorvausmaksu. Se ei sisälly vuokran hintaan vaan se lasketaan sen perusteella, kuinka monta ihmistä asuu asunnossa.

Jos asunnossa asuvien ihmisten määrä muuttuu, muista ilmoittaa oikeat tiedot VAV:n asiakaspalveluun ja väestörekisteriin. Uudet tiedot voi päivittää vain vuokrasopimuksen allekirjoittaja.

Asukastiedot tarkistetaan vuosittain väestötietorekisteristä. Jos huomaamme, että asukas ei ole ilmoittanut oikeaa asukasmäärää, puuttuvat vesimaksut lisätään laskuusi. Tällöin joudut maksamaan myös laskutuksen kulut.

Jos talossasi vesimaksu laskutetaan kulutuksen perusteella, saat vesilaskun erikseen joka kuukausi. On suositeltavaa tilata e-lasku, niin lasku tulee suoraan verkkopankkiisi.

E-laskut helpottavat maksamista

Voit pyytää VAV:ta lähettämään laskut suoraan verkkopankkiisi tai digitaaliseen postisovellukseen, kuten OmaPostiin tai Kivraan.

E-lasku sisältää kaikki tarvittavat tiedot maksun suorittamiseksi. Jos sinulla on verkkopankkitunnukset, sinun tarvitsee vain hyväksyä lasku ja maksaa se muutamalla klikkauksella.

Voit ottaa VAV:n e-laskutuksen käyttöön kirjautumalla verkkopankkiisi ja valitsemalla VAV Asunnot Oy:n laskuttajaksi. Näin saat laskut suoraan verkkopankkiisi e-laskuina. Jos tarvitset lisätietoja tai apua e-laskujen käyttöönotossa, voit kysyä pankistasi.

Tilaa tiedotteet digitaaliseen postisovellukseen

Me voimme lähettää sinulle tiedotteet suoraan digitaaliseen postisovellukseen.

On olemassa useita digitaalisia postisovelluksia. OmaPosti on yksi niistä, joka mahdollistaa laskujen ja muiden kirjepostien vastaanottamisen sähköisesti. Toinen vaihtoehto on Kivra, joka voi vastaanottaa kaiken kirjepostimme. Näiden palvelujen käyttö on ilmaista, mutta vaatii rekisteröitymisen.

Voit ladata sovellukset älypuhelimeesi tai käyttää niitä verkkopalveluna tietokoneellasi. Sovelluksen asetuksista voit valita, miltä lähettäjältä tuleva posti ohjataan sovellukseen. Näissä sovelluksissa voit myös esimerkiksi maksaa laskut suoraan.

VAV toimittaa tiedot Kelaan

Teemme yhteistyötä Kelan kanssa. Kela saa tarvittavat tiedot asumistukia varten suoraan VAV:n tietojärjestelmästä.

Tämä yhteistyö koskee niitä vuokralaisia, jotka ovat oikeutettuja Kelan myöntämiin asumisen tukiin, kuten yleiseen asumistukeen, eläkkeensaajan asumistukeen ja sotilasavustukseen. Jos olet oikeutettu näihin tukiin, sinun ei tarvitse itse toimittaa vuokrasopimusta tai vuokrankorotusilmoitusta Kelaan.

 

Ajankohtaista