Vuokranmaksu

Asuntosi vuokranmaksuerittelyn ja laskutiedot saat aina vuodeksi kerrallaan. Samassa maksulomakkeessa on koko vuoden maksut, eikä erillisiä kuukausilaskuja lähetetä.

Uuden vuokranmaksuerittelyn saat vuosittain vuokrantarkistuksen yhteydessä. Voit ladata ja tulostaa maksulomakkeen myös OmaVAV-palvelusta.

Vuokran eräpäivä on kuukauden 2. päivä. Eräpäivä perustuu lakiin, eikä sitä voi siirtää. Maksaessa kannattaa aina käyttää laskulla olevaa viitenumeroa. Näin varmistat, että maksu kohdistuu juuri sinun vuokraasi.

Vuokran määrä tarkistetaan vuosittain. Mahdollisesta vuokrankorotuksesta ilmoitetaan kirjallisesti vähintään kaksi kuukautta ennen uuden vuokran voimaantuloa.

Varaamiesi saunavuorojen ja autopaikkojen maksut tulee maksaa vuokran yhteydessä. Ellei näitä lisämaksuja ole merkitty laskulomakkeeseen, ne tulee lisätä itse. Muutokset varauksissa näkyvät vasta seuraavassa vuokranmaksuerittelyssä. OmaVAV-palvelussa muutoksilla korjattu lasku on tulostettavissa noin viikon kuluessa varauksesta tai varauksen peruutuksesta.

Omia vuokratietojasi voit seurata OmaVAV-palvelussa. Palvelussa voit katsella ja tulostaa ajantasaisen maksutilanteesi, maksuhistoriasi ja laskutietosi, ja sen kautta voit myös lähettää viestejä vuokravalvontaan tai asumisneuvontaan.

Vaikeuksia maksaa vuokra?

Jos et saa vuokraa maksettua ajoissa, ota yhteyttä VAV:n vuokravalvontaan. Ole yhteydessä meihin matalalla kynnyksellä mahdollisimman hyvissä ajoin. Näin voimme yhdessä varmistaa, ettei maksuvaikeudet pääse kasaantumaan.

Alle kahden viikon mittaisista viivästymisistä ei tarvitse ilmoittaa erikseen. Myöhästyneille vuokranmaksuerille peritään kuitenkin korkolain mukaista viivästyskorkoa.

Yli kaksi viikkoa myöhästyneistä maksuista lähetetään maksukehotus. Tästä aiheutuu perintäkuluja 5 euroa lähetettyä kehotusta kohden. Jatkuva vuokranmaksun laiminlyönti johtaa vuokrasopimuksen purkamiseen ja häätöön.

Myös asumisneuvojamme ovat palveluksessasi etsittäessä ratkaisua asumisen ongelmiin. Tarvittaessa sinun kannattaa myös tarkistaa oikeutesi Kelan asumistukeen sekä mahdolliseen toimeentulotukeen.

Vesimaksu peritään kaikista asukkaista

Vesimaksu peritään vuokran yhteydessä. Se on erillinen käyttökorvausmaksu. Sen määrä lasketaan siitä, kuin monta asukasta asunnossa asuu.

Jos asunnossa asuvien asukkaiden lukumäärä muuttuu, muistathan ilmoittaa oikeat asukastiedot VAV:n asiakaspalveluun ja väestörekisteriin. Muuttuneet asukastiedot voi päivittää asiakaspalveluumme ainoastaan vuokrasopimuksen sopimusosapuoli.

Asunnon asukastiedot tarkistetaan vuosittain väestötietorekisteristä. Jos selviää, että asukas ei ole huolehtinut oikean asukasmäärän ilmoittamisesta, veloitetaan puuttuvat vesimaksut tarkistuksen yhteydessä. Tällöin vesimaksun yhteydessä peritään myös laskutuksen kulut.

E-laskut helpottavat maksamista

VAV voi halutessasi lähettää sinulle laskut e-laskuina suoraan verkkopankkiisi tai digitaaliseen postisovellukseen, kuten OmaPostiin tai Kivraan.

E-lasku sisältää kaikki tarvittavat tiedot maksamista varten. Jos käytössäsi on verkkopankkitunnukset, sinun tarvitsee vain hyväksyä lasku ja maksaa se muutamalla klikkauksella.

VAV:n e-laskutuksen otat käyttöön kirjautumalla verkkopankkiisi ja valitsemalla verkkopankissa VAV Asunnot Oy:n  laskuttajaksi, joka saa lähettää sinulle e-laskuja. Lisätietoja ja apua e-laskutukseen siirtymisestä voit kysyä pankistasi.

Tilaa tiedotteet digitaaliseen postisovellukseen

Myös meiltä tulevat tiedotteet voidaan halutessasi lähettää suoraan digitaaliseen postisovellukseen.

Digitaalisia postisovelluksia on useita. OmaPosti on Postin tarjoama sovellus, joka mahdollistaa laskujen ja muun kirjepostin vastaanottamisen sähköisesti. Toinen vaihtoehto on Kivra, johon voi ohjata kaiken meiltä tulevan kirjepostin. Palvelut ovat ilmaisia, mutta vaativat rekisteröitymisen.

Voit ladata sovellukset älypuhelimeesi tai käyttää niitä verkkopalveluna tietokoneella. Sovelluksen asetuksista valitaan, miltä lähettäjiltä tuleva posti ohjataan sovellukseen. Sovellukset mahdollistavat myös esimerkiksi laskujen maksun suoraan sovelluksesta.

VAV toimittaa tiedot Kelaan

VAV tekee yhteistyötä Kelan kanssa. Kela saa tukiin tarvittavat vuokrasopimustiedot ja vuokranantajan maksutiedot suoraan VAV:n tietojärjestelmästä.

Yhteistyö kattaa Kelan myöntämien asumisen tukien, kuten yleisen asumistuen, eläkkeensaajan asumistuen ja sotilasavustuksen piirissä olevat vuokralaiset.  Jos olet asumistuen piirissä, sinun ei tarvitse toimittaa esimerkiksi vuokrasopimusta tai vuokrankorotusilmoitusta Kelaan itse.

Ajankohtaista