Jaa vinkkisi toimivasta kierrätyspisteestä. Paras suunnitelma palkitaan 100 euron lahjakortilla. Suunnittelukisa on käynnissä syyskuun ajan. Eri jätteiden lajittelu saattaa aiheuttaa…
Kodinkoneet
Jääkaappia, pakastinta, liettä ja muista kodin laitteita kannattaa hoitaa huolellisesti, sillä tämä lisää niiden käyttöikää ja vähentää sähkönkulutusta. Mikäli havaitset laitteissa vikaa, ota yhteyttä huoltoyhtiöön.
Kodinkoneiden puhdistaminen
Kodinkoneiden puhdistus asumisen aikana kuuluu asukkaan tehtäviin. Huolellisella puhdistuksella voit lisätä laitteiden kestävyyttä sekä varmistaa terveellinen elintarvikkeiden säilyttäminen ja kuumentaminen. Myös keittiön kylmäkalusteiden ja lieden taustat on hyvä aika-ajoin puhdistaa huolellisesti siirtämällä kalusteet pois paikaltaan.
Jos jääkaapin sisäpuolelle keräytyy vettä
Jääkaapin takaosassa on jääkaapin sulamisveden poistoaukko. Sulatuskaukalon pohjalla on poistoaukko, johon voi kerääntyä likaa elintarvikkeista ja se voi tukkeutua. Aukon tukkeutuessa jääkaapin sisälle ja tasoille alkaa kertymään poistovettä. Tällöin aukko kannattaa puhdistaa varovasti esim. pumpulipuikkoa apuna käyttäen. Mikäli vika ei poistu puhdistuksen jälkeen, voi olla, että tukos on syvemmällä ja tarvitaan erityisammattiliikkeen osaamista. Tee tuolloin vikailmoitus asuinkiinteistösi huoltoyhtiöön.
Jos jääkaapin tai uunin valo ei pala
Lamppujen vaihto asumisen aikana kuuluu asukkaan tehtäviin. Mikäli valo ei pala, kannattaa palanut lamppu vaihtaa ensin itse varoen uuteen. Poista ensin palanut lamppu ja hanki vasta sen jälkeen uusi, jolloin voit varmistua, että hankittu uusi lamppu sopii laitteeseen. Jos lampun vaihto ei onnistu omin avuin, ota yhteys asuinkiinteistösi huoltoyhtiöön.
Sulattaminen
Jääkaappi sekä pakastin kannattaa sulattaa 2-6 kertaa vuodessa ja aina tarpeen mukaan. Tarkista myös jääkaapin sulatusveden poistoputki tukoksien ehkäisemiseksi.
Pakastin pysyy käyttökuntoisena pidempään, kun se sulatetaan säännöllisin väliajoin. Sulatus kannattaa ajoittaa talviaikaan, jolloin saat pakastimessa olevat elintarvikkeet säilötyiksi pakastuksen ajaksi esimerkiksi parvekkeelle. Sulatus onnistuu parhaiten ajan kanssa. Ethän käytä pakastimeen kertyneen jään irrottamiseen teräesineitä, sillä ne saattavat vahingoittaa jäähdytysjärjestelmää. Olethan tarkkana, ettei sulamisvettä pääse lattialle tai rakenteisiin. Sulavaa laitetta ei tule jättää ilman valvontaa.
Jos jääkaappi pitää kovaa ääntä
Uusien jääkaappien kovaäänisyys saattaa johtua jäähdytykseen käytetystä nesteestä, joka tänä päivänä on paljon ympäristöystävällisempi kuin aikaisemmin. Äänidesibelitaso ei kuitenkaan saisi ylittää 40 desibeliä.
Jääkaapin pitämä ääni saattaa myös joissain tapauksissa olla merkki rikkoutuneesta kompressorista, jonka korjaaminen vaatii erikoisammattiosaamista.
Mikäli jääkaappisi pitää mielestäsi liian kovaa ääntä, tee vikailmoitus asuinkiinteistösi huoltoyhtiöön. Kiinteistönhoitaja käy tarkistamassa laitteen ja tarvittaessa konsultoi asiassa isännöitsijää. Valitettavasti laitteen tai tuotteen kovaäänisyys ei ole tuotevaihdon edellytys.