Julkaisimme yhdistetyn vuosikertomuksen ja vastuullisuusraporttimme. Vuosi 2024 haastoi vuokra-asuntotoimijoita, mutta saavutimme tavoitteemme.
Keittiö
Ruonlaitto – hyvää järkevästi
Keittiön kodinkoneet, kuten liesi, uuni ja pakastin, kuluttavat ison osan kotien taloussähköstä. Esimerkiksi ruoanvalmistukseen kuluu sähköä noin 200–600 kWh vuodessa, mikä on noin 10 prosenttia kodin taloussähköstä. Kulutukseen vaikuttaa perheen koko ja lieden käyttö. Himokokkailijoita suosittelemmekin lisäämään resepteihinsä desikaupalla energiansäästöä.
Mikroaaltouuni kuluttaa uunia vähemmän energiaa, kun lämmittää pieniä ruoka-annoksia.
Uunissa voi valmistaa paljon ruokaa kerralla, ja uuninkäyttäjän kannattaa hyödyntää esimerkiksi jälki- ja esilämpö.
Energiaremppaja Tanja vinkkaa: ”Jos vain mahdollista, valmistan kerralla ruokaa isomman erän. Laitan pakkaseen sopivia annospakkauksia, jotka on sitten kätevä sulattaa.”
Energiaremppaaja Eija kannustaa hyödyntämään uunin jälkilämpöä ruoanlaitossa.
Astianpesuvinkit – älä heitä energiaa pesuveden mukana
Astianpesussa energiaa kuluu veden käyttämiseen ja lämmitykseen sekä koneelliseen astianpesuun kuluvasta sähköstä. Suosi mahdollisuuksien mukaan konepesua ja täysiä koneellisia. Astioita ei kannata huuhdella juoksevan veden alla ennen konepesua, paitsi jos et käytä konetta säännöllisesti tai kesähelteellä, jolloin ruoan rippeet saattavat helposti haiskahtaa.
Älä tiskaa juoksevan veden alla. Juoksevan veden alla tiskaamiseen kuluu jopa 120 litraa vettä 10 minuutissa!
Säädä lämpötilaa ja säästä. Astianpesu kuluttaa energiaa eniten pesuveden lämmitykseen. Kokeile siis vaihtaa vanhan, totutun pesuohjelman sijaan energiaehokkaampi pesuohjelma.
Energiaremppaaja Rikun perheen vinkit. ”Turhaa tiskiä voi vähentää päivän aikana, kun varaa jokaiselle perheessä päivän ajaksi omat juomamukit. Näin ei tarvitse olla koko ajan tekemässä tiskiä, kun hörppää päivän aikana juotavaa.”
Energiaremppaaja Eija kehottaa: ”Kannattaa tarkistaa myös oikea pesuaineen annostelu ennen astioiden pesua. Täydet koneelliset ovat arjen ekotekoni.”
Kodinkoneet – kierrätä energiapummit keittiöstä
Kylmälaitteet ovat keittiön suurimpia energiasyöppöjä. Ne kuluttavat noin 13 prosenttia kotien sähköstä.
Kylmälaitteiden lämpötila kannattaa säätää sopivaksi. Jääkaapin suositeltu lämpötila on 4–6 astetta ja pakastimen –18 astetta.
Varmista, että ilma pääsee kulkemaan kylmälaitteiden päällä ja ympärillä. Myös kylmälaitteiden ovien tiivisteet on hyvä tarkistaa säännöllisesti. Sijoita kotisi kylmälaitteet etäälle lämmönlähteistä, kuten hellasta ja patterista. Kylmäkalusteiden takaosa kannattaa imuroida huolellisesti ainakin kerran vuodessa.
Sulata pakastin säännöllisesti, teet energiaviisaan teon!
Energiaremppaaja Tanjan vinkki: ”Jääkaapin ovea ei kannata availla turhaan, ja avoinaisen oven äärelle ei kannata jäädä roikkumaan. Ripeästi ovi auki ja kiinni.”
Eija-energiaremppaaja kehottaa ryhtiliikkeeseen: ”Itseltäni on ainakin jäänyt pakastimen säännöllinen sulattaminen. Tähän tulee nyt muutos, motivoidu sinäkin!”